fredag 30 januari 2009

Soppa med scones

Syrran har varit och bott hos oss två nätter denna veckan. Mysigt att få vardagshänga tillsammans. Häromkvällen bjöd jag på potatis- och purjolökssoppa och nybakade scones. Jag tog sconesreceptet från min gamla hemkunskapsbok men ersatte det mesta av vetemjölet med dinkelmjöl, fullkornsdinkel och krossade linfrön. Lite nyttigare och mycket godare. Ett bra tips är även att ta lite mer bakpulver än vad som står i receptet, då blir de sådär härligt puffiga och fluffiga. Receptet på soppan är lite annolrunda än andra potatis- och purjolöksrecept eftersom man kokar grönsakerna i mjölk. På så sätt blir soppan slät och krämig.

Potatis- och purjolökssoppa
1 1/2 purjolök
6 potatisar
smör
7 dl hönsbuljong
3 dl mjölk (lättmjölk går bra)
salt, vitpeppar
1 1/2 dl gräddfil

Skala och skiva potatisarna ganska tunt. Strimla purjolökarna. Fräs allt i smör på svag värme i en kastrull några minuter, utan att de tar färg. Tillsätt buljongen och mjölken. Låt koka under lock på svag värme tills potatisen faller sönder. Mixa soppan slät och salta och peppra. Häll i gräddfilen och låt soppan koka upp.

Kanske inget typiskt fredagstips men ett utmärkt onsdagtips! Nu ska jag ta en powernap för att senare bjuda tjejerna på paj, vin och Let's Dance. Vad lagar du ikväll? Trevligt helg!

söndag 25 januari 2009

Pad thai

Min absoluta favorit när vi hämtar thaimat är Pad thai - stekta nudlar med kyckling. Jag lagar ganska sällan thaimat själv eftersom jag bestämt hävdar att thailändarna gör det allra bäst. Ikväll vågade jag mig ändå på att testa att göra hemmagjord Pad thai och det blev (överraskande) hur gott som helst! Jag tror att sesamoljan och fisksåsen är hemligheten. Gillar du thai? Då måste du testa detta. Äkta Pad thai innehåller böngroddar, så det kan du lägga till om du gillar det.

Pad thai
3-4 port.

2 kycklingfiléer, strimlade
250 g breda risnudlar
1/2 purjolök, strimlad
1 bit vitkål, grovt strimlad
1 charlottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
3 ägg, uppvispade
sesamolja
1/2 tsk chiliflakes
2 msk fisksås
2 msk råsocker
2 msk färskpressad limejuice
1 dl grovt hackade jordnötter
kikkoman soja
färsk koriander

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Blanda fisksås, socker och limejuice i en skål. Fräs vitlök, lök, kål och purjo i en stekpanna. Tillsätt äggen efter några minuter och rör med en trägaffel tills äggen stelnat. Lägg äggröran på en tallrik. Häll lite sesamolja i pannan och stek kycklingstrimlorna i chiliflakes. Tillsätt soja efter smak. Tillsätt sedan nudlarna, äggröran och fisksåsblandningen i pannan. Blanda väl. Strö över jordnötterna och toppa med grovt hackad koriander. Servera med citronklyftor.

Vilda Wallenbergare

Måtte januari vara slut snart. Här i Malmö känns det som det sänkt sig ett dystert, grått täcke över stan. Tur att det finns god mat som livar upp. Vad sägs om Wallenbergare gjorda på älgfärs, ett gott potatismos, stekta skogschaminjoner, lingon och lätt kokta sockerärtor? Biffarna smakar ganska mycket vilt, så den som har svårt för mycket viltsmak bör dryga ut färsen med t ex fläskfärs.

Vilda Wallenbergare

500 g älgfärs
3 äggulor
1 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
torkad dragon
salt, vitpeppar
cayennepeppar

Blanda alla ingredienserna och forma till stora biffar. Stek i smör. Riktiga Wallenbergare innehåller enbart grädde men jag tycker det funkar lika bra med grädd-mjölk.

fredag 23 januari 2009

Vive la France




Att bjuda hem vänner på middag är bland det bästa jag vet. Men efter en lång och intensiv arbetsvecka kan man ibland känna att man inte riktigt orka ställa till med den där drömlika tre-rätters middagen med ett välputsat hem och ett glatt humör. Så var fallet för några helger sedan, men då delade vi på kakan. Vi föreslog franskt tema och stod för huvudrätten, några andra tog ansvaret för förrätten och andra för efterrätten. Hur trevligt som helst. Bortsett från den delikata proseccon var nog allt franskt denna kväll, inklusive musiken; Edith Piaf, Mc Solaar etc. Och såhär såg menyn ut:

Förrätt: Salad de St Milou, dvs. sallad med brieost, vitlöksfrästa krutonger och alldeles lovely senapsdressing
Huvudrätt: Coq au vin (T -tack för att du styckade den söta lilla fågeln)
Efterrätt: Créme Brûlé (Cattis & Calle - detta var den godaste CB jag någonsin smakat!)

torsdag 22 januari 2009

Canelloni med spenat och ricotta

Efter att ha sugit sista musten ur 70% rea på iisa ikväll var jag och storasyster hungriga. Trötta och slut på idéer fick ICA:s receptkort hjälpa oss på traven. Canelloni med spenat och ricotta funkade fint en skön torsdagkväll. Om ni testar receptet, gör mindre canellonis, använd mer tomatsås (krossade tomater av bra kvalité funkar nog bra). Receptet är lagom till tre personer, inte fyra. Enkelt och gott.

onsdag 21 januari 2009

Bio och Wayne´s Coffee

Ikväll har jag varit på bio och sett Jan Troells guldbaggevinnande Maria Larssons eviga ögonblick. Verkligen en värdig guldbaggevinnare. För skåningar är den extra kul då den utspelar sig i Malmö/Limhamn och nästan alla pratar skånska. Persbrandt är suverän. Se den.

Eftersom detta inte är en filmblogg måste jag även passa på att dizza Wayne´s Coffee. Espresso House och Wayne´s Coffee tillhör verkligen inte mina favoriter. Ändå fortsätter jag ständigt att ge dem nya chanser. Man skulle kunna förvänta sig att få världens bästa kaffe på ett av landets största cafékedjor men så är icke fallet. Och kalla mig gärna för dressingsnobb men hur trist är det inte att servera dressing i en liten plastmugg från vårdcentralen (ja, ni fattar nog vad jag menar) på tallriken?

Jag tar Jan Troells film med mig i tanken och säger godnatt! Ses imorgon bloggen.


Kommentera mera!

Många av er, mina vänner, har klagat på att det inte fungerar att kommentera i bloggen. Och efter att ha fått typ 0 kommentarer de senaste veckorna känner jag att det är dags för mig att ge er en liten kommentarsinstruktion.

1. Klicka på Kommentarer under inlägget.
2. Lämna din kommentar i kommentarsfältet.
3. Verifiera den konstiga bokstavskombinationen.
4. Välj en identitet - enklast är att välja Namn/URL - här skriver du ditt namn.
5. Klicka på Publicera din kommentar

Så kom igen nu, ge mig ris eller ros så jag märker att någon läser min kära blogg! Jag utlovar samtidigt mer kärlek åt bloggen de kommande veckorna.

tisdag 20 januari 2009

Jag behöver chokladfavoriten

Jag är nog inte ensam om att med jämna mellanrum få ett enormt chokladsug. Ett sug som säger JAG MÅSTE ÄTA CHOKLAD NU. Så var fallet denna tisdagkväll. Nu har jag slängt ihop min favoritkladdkaka som jag brukar kalla Chokladfavoriten - så kallades nämligen grundreceptet som kommer från en av mammas receptbroschyrer från tidigt 80-tal. Här i en något förnyad tappning. Kombinationen choklad och salt är enastående. Prova!

Chokladfavoriten

100 g smör
5 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 ekologiska ägg
1 dl strösocker
2 dl råsocker
1/2 tsk salt

Smör och blå vallmofrön till formen

Smällt smör i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Smöra en form med löstagbar kant och strö i rikligt med blå vallmofrön. Grädda i 175 grader, ca 30-40 min. Servera med vaniljglass.

Nu blir det chokladkaka och Bond. Önskar mina kära bloggläsare en skön kväll!

måndag 19 januari 2009

Efter-yoga-frukost

I lördags startade jag dagen med ett härligt yogapass. Bättre sätt att starta dagen får man leta efter. Efter yogan gjorde jag en mumsig frukost bestående av naturell yoghurt blandad med 1/2 dl lättkesella, hackade pekannötter, krossat linfrö och mosade hallon. Till det åt jag en knäckemacka med favoriten avokado, paprika och Herbamare såklart. Sjukt gott! Eftersom jag alltför ofta prioriterar att snooza framför att äta frukost på vardagarna njuter jag lite extra varje helgmorgon. Godnatt bloggen!

Bästa pajskalet

Ikväll bjussar jag på mitt bästa recept på nyttigt men krispigt pajskal. Jag har testat många varianter med grahamsmjöl etc. men detta blir absolut godast.

3 dl dinkelmjöl
en gnutta salt
1 msk krossat linfrö
75 g smör
3/4 dl kesella, 1 %

Kör alla ingredienser utom kesellan i en matberedare till en smulig massa. Rör i kesellan och mixa snabbt ihop till en boll. Låt degen vila i kylen i plast 30 min-1 h. Tryck ut degen i en pajform, nagga bottnen. Ställ formen 10 minuter i frysen. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10-12 minuter.

Tips på fyllning:
Broccoli, skinka och fetaost

Äggstanning: vispa 3 ekologiska ägg med 2 dl lättmjölk, salta och peppra.

Grädda i 180 grader i 30 minuter.

onsdag 14 januari 2009

Macaroons

Tänk om fler ställen i Sverige kunde börja sälja dessa underbara, söta små marängkakor Macaroons. Inte bara är de världens vackraste kakor, de smakar minst lika gott. Alla som åker till Paris borde gå till Ladurée och smaka. Inte för att jag själv varit där men är helt övertygad om att de smakar sådär, alldeles... fantastiskt. Tror jag ska ge mig på ett macaroonbak i helgen.

tisdag 13 januari 2009

Yoga och rykande quorn

Efter ett par års (!) uppehåll från poweryoga provade jag ikväll igen. Åh, jag tror att jag är fast igen. Är helt övertygad om att yoga är bra för både kropp och själ! Efter träningen var jag hungrig som en varg och stekte ihop quornfärs, gul lök, vitlök, krossade tomater, en skvätt soya, chili flakes och garam masala. Till sist hällde jag i en burk kidneybönor. Det där nyårslöftet skall hållas...

Bubbeltilltugg

Jag älskar tilltugg på fester. Alltid en trevlig liten överraskning till en hungrig mage. Idag vill jag dela med mig mina absoluta favoriter som smakar allra bäst med ett glas bubbel.

Bubbeltilltugg
24 st

1 paket små krustader
2 äggulor
1 1/2 dl gräddmjölk
2 dl stark riven ost, t ex brännvinsost

Blanda äggstanningen och tillsätt osten. Fyll krustaderna. Grädda i 200 grader ca 10 min.

fredag 9 januari 2009

Fredagslyx

Detta är fredagslyx för mig. Kom precis hem, trött och seg och vad hittar jag inte i brevlådan om inte senaste Damernas! Den ska jag lusläsa i soffan tillsammans med en kopp yogi-te. Jag kan inte hjälpa det men jag är inte bara en storkonsument av matmagasin utan även modemagasin. Äntligen helg!

torsdag 8 januari 2009

En reseskildring i vinets världar

En av alla fina julklappar jag fick var vin- och matboken Vinets Magi - en kulinarisk resa jorden runt, skriven av vinskribenten Bengt-Göran Kronstam och vinfotografen Claes Löfgren. Boken skildrar en kulinarisk vinresa jorden runt. Jag har ännu bara hunnit läsa en del av boken men är redan hooked. Jag är mycket kräsen när det gäller mat- och vinböcker men ska man köpa en enda bok är detta ett hett tips. Underbara bilder, enkel vinskola och inspirerande texter och recept! Tack E & N-O för denna härliga bok.

Lunchlådeinspiration

Jag är liksom många andra ett hängivet Tasteline fan. Denna veckan ger de tips om sundare och billigare lunchlådor. Perfekt inspiration för alla som jobbar på "landet" och behöver lunchlådeidéer. Vad sägs om Kycklingpytt med rotfrukter och dragoncréme eller Quorn- och kikärtspanna med äpple och valnötter? Mums, säger jag. Imorgon blir det dock sambons goda veggo-lasagne med quornfärs och broccoli.

tisdag 6 januari 2009

Tillbaks till vardagen

Vardagen är på intåg igen men granen får allt stå kvar ett tag till. Jag älskar doften och blir glad av att titta på den innan jag går och lägger mig. Godnatt bloggen!

Victoriapassagen

Härliga Victoriapassagen i Göteborg

Göteborgs godaste kaffe och en macaroon -mmm, I like...

Här kommer ett Göteborgstips - Victoriapassagen och fiket Da Matteo. Här serveras mitt absolut favoritkaffe och ännu bättre blir stället av att man här får tag på favoritkakan macaroons. Åh, jag måste snart baka egna macarons igen. Har ett mycket bra recept som jag ska lägga upp i bloggen.

söndag 4 januari 2009

Absolut spätta


Djupfryst fisk går verkligen inte att jämföra med färsk. Tänk färsk rödspätta kokt i en tomatsås gjord på körsbärstomater på burk, dill, vitlök, garam masala, grädde, citron och vodka! Låter säkert konstigt men blev hur gott som helst. India meets Sweden meets Italy...

Absolut spätta
5 hg färska rödspättafiléer
1 burk körsbärstomater
1 msk tomatpuré
2 1/2 dl mini matlagningsgrädde
1 fint hackad rödlök
2 vitlöksklyftor, fint hackade
pressad citron
dillfrön
dill
en skvätt vodka
chili flakes
garam masala
salt, peppar
parmesanost, riven

Fräs löken i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, garam masala och rör om. Häll i tomater och kryddor och låt puttra en stund. Tillsätt sedan vodka och grädde och låt koka på låg värme. Rulla spättafiléerna i små rullar och lägg i en ugnsfast form. Salta. Häll över tomatsåsen, toppa med dill och parmesan och grädda i 200 grader i ca 20 min.

Min första kaffebryggare

Jag köpte min första kaffebryggare igår. Det blev en moccamaster i svart. Äntligen kan jag göra gott kaffe hemma. Tänk att det skulle ta 29 år innan jag skaffade en bra kaffebryggare. Härmed slipper alla vänner vårt studentikosa kaffemeck. Välkomna på kaffe!

Gottetallrik

Efter en två timmars lång promenad i skånsk kyla knåpade min sambo ihop en Gottetallrik. Den rökta makrillen hittade vi på Limhamns fiskrökeri.

lördag 3 januari 2009

Pepparbiffar i dijonsås



Nytt år - ny kamera. Äntligen kan ni, kära bloggläsare, se bilderna i mina inlägg. Jag vill starta bloggen 2009 med dijoninspiration. Peppriga köttfärsbiffar i krämig dijonsås. Kanske inget för viktväktare men definitivt en succé på middagsbordet.

Pepparbiffar
500 g oxfärs
2 äggulor
1 dl matlagningsgrädde
en gnutta chilipeppar
salt, peppar
3 msk grovkrossad svartpeppar

Blanda alla ingredienser utom svarpepparn i en bunke. Forma till 6 stora biffar. Doppa biffarna i svartpeppar på båda sidor. Stek biffarna i en stekpanna. Spara stekfettet.

Dijonsås
skivade färska champinjoner
matlagningsgrädde
dijonsenap
salt
kinesisk soja
honung
vitt vin
saft från citron

Stek champinjonerna i lite smör. Ställ åt sidan. Häll samtliga ingredienser i biff-stekpannan. Låt koka ihop till en god sås. Till tre dijonfantastportioner använde jag ca 3 dl grädde och ganska mycket dijon. Smaka av såsen med salt och peppar och tillsätt biffar och champinjoner. Som tillbehör passar rostade småpotatis smaksatta med rosmarin. Hederlig kokt potatis eller pressad potatis är också gott.