onsdag 17 december 2008

Bulle i ugnen



Utlovat bildbevis. Det ser förvisso inte ut som storkok men det var det faktiskt. Bilden visar syrrans portion – nej, hon var visst inte så hungrig, hon ville bara smaka. För att undvika att hemmet luktar köttbulleos i dagar rekommenderar jag att steka dem i ugnen istället för i stekpanna. Resultatet blir minst lika bra. Den runda formen blir dessutom bättre i ugnen. Det finns mängder med varianter av köttbullsrecept. Här kommer min favorit med den underskattade kryddan rosépeppar.


Köttbullar

1 kg blandfärs
1 liten gul lök, fint hackad
0,75 dl strömjöl
1 dl mjölk
1 ekologiskt ägg
2 msk fransk senap
1 tsk honung
1 ½ msk rosépeppar, krossad
En skvätt kinesisk soja
Flingsalt, svartpeppar


Bryn löken lätt i en stekpanna. Låt svalna. Blanda alla ingredienserna utom köttfärsen i en bunke och rör om. Låt stå och svälla några minuter. Tillsätt sedan köttfärsen. Rulla till köttbullar. Grädda i en smörad långpanna i övre delen av ugnen i 225 grader, ca 20-30 minuter, beroende på storleken på köttbullarna. Skaka om köttbullarna då och då så att de får en jämn stekyta.

Inga kommentarer: