söndag 24 juli 2011

Sommarens godaste fisksoppa?

Jag är sjukt förtjust i fisksoppa och brukar ofta välja just detta på menyn när vi går ut och äter under sommarmånaderna. Den godaste fisksoppan ska enligt min mening ha en perfekt balans av krämighet, syrligt vin, lätt hetta av cayennepeppar och en touch av saffran. Den får absolut inte bli för gräddig och måste kokas med mycket kärlek. Här kommer receptet på min egen fisksoppa - den är kanske inte perfekt men mina gäster verkade sluka den med god aptit.

Carolines fisksoppa
ca 4 portioner

150 g laxfié
150 g torskfilé
200 g färska räkor
1 fint hackad gul lök
1 fint hackad vitlöksklyfta
0,5 g saffran
1 msk tomatpuré
1 stor morot
1 stor fänkål
1 bit palsternacka
ca 1/2 flaska vitt vin
ca 4-5 dl fiskbuljong (alt hemmagjord räk- eller fiskfond)
4 dl grädde
cayennepeppar
salt & peppar
dill

Tärna morot, palsternacka och fänkål i små tärningar. Fräs med lök och vitlök i lite olivolja några minuter. Tillsätt tomatpuré och saffran och fräs en minut. Tillsätt vin och buljong. Låt koka ihop 5-10 minuter. Tillsätt därefter grädden och kryddor. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vin/buljong/cayenne. På slutet lägger man i fisken skuren i små tärningar och dekorerar med färsk dill. Serveras med ett gott surdegsbröd.

2 kommentarer:

Fröken A sa...

Underbar soppa! Lagade den igår och den var supergod!

Kram

Carolines favoriter sa...

Vad roligt att du gillade den Fröken A! :) Kram