fredag 30 oktober 2009

Välkommen kära helg

I charmiga Viktoriapassagen ska jag dricka godaste kaffet & äta en macaroon.

Snart firar jag fredag och drar till Götlaborg. Där väntar 100% tjejhäng. Men först ut ett träningspass på SATS med Ebba, därefter AW och imorgon ser jag fram emot shopping, fikor och tjejfest. Ett måste är en fika i Viktoriapassagen - här tänker jag bli nostalgisk, T bodde här när vi träffades och imponerade på mig varje lördagmorgon med lyxkaffe från Da Matteo. Jag unnar en mig skön helg efter några intensiva veckor - nu väntar förändringarnas tid! Glad fredag allihopa!

torsdag 29 oktober 2009

Skor!

Jag brukar ju lägga upp min skoköp här på bloggen. Igår blev jag lycklig ägare till dessa sköna boots från vagabond. Grymt bra och bekvämt köp och jag får säga det själv.

Scones och te

Igår var det mysig tjejkväll med nybakta scones och te hemma hos A. Det finns nästan inget bättre en regnig och ruskig höstkväll! Här hittade jag en hel sida om scones. Jag är nog tråkig som gillar helt vanliga scones bäst. Vispad grädde och hallonsylt ska på!

onsdag 28 oktober 2009

Saffransdoftande soppa med hetta

Min kameraladdare är på vift efter flytten. Förbaskat irriterande när man som matbloggare fixat ihop en fin soppa som ska dokumenteras. Låt inte avsaknaden av bildbevis avskräcka er från att prova den här soppan. Jag utgick från ett recept som jag hittade i senaste Allt om mat men ändrade eftersom jag inte hade alla ingredienserna hemma. Den som hävdar att man inte blir mätt på soppa ska prova denna!

Saffransdoftande linssoppa med chorizo
4 portioner

1 fint hackad gul lök
2 fint hackade vitlöksklyftor
chiliflakes
2 buljongtärningar (jag valde kyckling)
3 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
3 dl kokta röda linser
1 burk cannelinibönor
1 burk majs
1/2 paket saffran
4 hackade tomater (el. 1 burk krossade tomater)
3 chorizokorvar skuren i slantar (välj en sort med högt köttinnehåll)

Låt lök och vitlök mjukna i olivolja i en gryta tillsammans med chilin. Tillsätt tomatpuré, saffran stött med en bit socker och buljongtärningar. Fräs ca en minut. Häll i övriga ingredienser förutom korven. Låt småputtra 10 minuter. Häll i majsen. Smaka av med salt och peppar. Stek korven och lägg i soppan.

tisdag 20 oktober 2009

Kolarhustruns pasta

Ytterligare en klassiker i repris: Spagetti carbonara. Kolarhustruns pasta som den brukar kallas efter svartpepparn på toppen som liknar kol. Det här är min variant som tar 5 minuter att göra.

Carolines carbonara

Spagetti (hoppa fullkorn)
1 pkt tärnat bacon (egentligen ska det vara sidfläsk)
1 liten fint hackad gul lök
matlagningsgrädde
mjölk
svartpeppar, flingsalt
fint hackad röd paprika
äggula
parmesan

Fräs lök och bacon. Tillsätt grädd-mjölken och låt koka ihop. Salta och peppra. Blanda med nykokt spagetti, strö över rikligt med parmesan, sätt en äggula på toppen, garnera med röd paprika och mycket svartpeppar.

Tisdagskocka

Det här serverade T mig efter kvällens bodypumppass. Kronärtskocka med uppvispat smör blandat med pressad citron, färsk rosmarin och flingsalt. Det är kärlek det.

måndag 19 oktober 2009

Första fiskupplevelsen

Nils smakar fisk för första gången.

Chokladgotta

Kladdkaka är kanske inte så originellt att bjuda på till efterrätt men alltid ett säkert kort. I fredags slängde jag ihop den här favoriten på 5 minuter. Pimpade mitt vanliga kladdkakerecept med rostade pinjenötter och salt. Serverade kakan med vaniljglass med färsk hackad rosmarin - en kanonkombo som jag tror att jag inspirerats av från Leila.

100 g smör
2 dl strösocker
1 dl råsocker
1 tsk salt
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao (Kung Markattas)
1-1 1/2 dl rostade pinjenötter
2 ägg

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt alla ingredienserna. Grädda i form med löstagbar kant i 175 grader, ca 30 min.



söndag 18 oktober 2009

Majskyckling före och efter

Före


Efter

Jag fick för mig att laga mat i old school anda igår - det blev helstekt majskyckling. Visst ser före-bilden lite makaber ut, en stackars liten gourmetkyckling från Bjärehalvön som blir till stek i Falsterbo. Kycklingstackaren blev sköljd i kallt vatten och fylld med citronsaft, 2 st citronhalvor, färsk timjan, 3 krossade vitlöksklyftor, honung, salt och peppar. Jag ringlade lite honung och olivolja på offret och hällde på några deciliter vitt vin. Salt och svartpeppar förstås. Stekte pippin i 175 grader till 80 grader. Sätt kötttermometern i den tjockaste delen.

Fredag i förorten

I fredags var det höstmiddag i förorten, vad kan väl då passa bättre än en mustig Boeuf Bourguignon. En av mina absoluta favoriträtter. Jag kan stolt meddela att gästerna åt grytan med sked på slutet för att få i sig den goda rödvinssåsen! Hemligheten bakom den bästa boeufen är att inte snåla med vinet och låta den koka länge (!), min puttrade nog i två timmar. Förbaskat gott om jag får säga det själv.

Boeuf B. (jobbig stavning för icke-fransoser)
ca 8-9 port.

2 kg fransyska (el. nötkött, högrev)
3 morötter
3 gula lökar, skivade
salt, svartpeppar
1 flaska rödvin (synd att slösa med ett dyrt, spara det till den färdiga grytan istället)
7-8 dl köttbuljong (skippa glutamat-tärningarna)
4 msk tomatpuré
en knippe färsk timjan
3 lagerblad
5 vitlöksklyftor
20 st steklök
500 g champinjoner, skivade
2 pkt tärnat bacon

Skär köttet i tärningar och bryn i en panna. Lägg över i en stor gryta, tillsätt lök, morot i tjocka skivor, salta och peppra. Tillsätt vin, buljong, tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöken. Låt puttra länge, gärna 2 timmar.

Skala steklöken och fräs dem i smör i en panna. Häll på lite vatten och låt dem sjuda mjuka. Stek bacon och chaminjoner. Fräs ihop allt.

Tillsätt baconblandningen i grytan precis i slutet av kokningen. Smaka av med salt och peppar. Klipp över rejält med fräsk timjan. Servera med mandelpotatispuré.

torsdag 15 oktober 2009

Coco

Ikväll ska jag äntligen få se Coco - livet före Chanel. Tack tjejer för att ni drog igång detta. Min trötta och slitna själ behöver koppla bort renovering, jobb och krav och komma in i en annan värld en stund. Sen är jag på banan igen. Imorgon kväll väntar middag i huset tillsammans med vännerna, då ska jag laga en av mina favoriträtter. Men mer om det imorgon.

tisdag 13 oktober 2009

Sallad och Whitney

Ikväll fixade jag en snabb middag, en gammal favorit i repris: god bit kött med krispig sallad. Testade den lokala ICA handlarens rostas (som visade sig vara superb) som vi åt med en sallad gjord på spröda mangoldskott, ruccola, tomater, sugar snaps, avokado och rostade pinjenötter. Kändes skönt hälsosamt för kroppen efter all konferensmat/fikor under den senaste veckan. Nu ska jag strax bädda ner mig och titta på The City på mtv.com. Något jag sett fram emot hela dagen :-)

söndag 11 oktober 2009

Barcelona & Josef Frank

Mitt dåliga bloggsamvete fortsätter. Jag har varit med jobbet i Barcelona några dagar, jobbigt med 26 graders värme, flamenco, tapas och rioja vino. :-) Förutom konferens hann jag även med att nosa på Barcelonas uteliv genom att dansa mig igenom en hel natt. Lovely!

Idag blev jag lycklig ägare till dessa fina underlägg från Josef Frank/Svenskt tenn som jag klickade hem från Tradera i veckan. Fin färgklick i matrummet.

fredag 2 oktober 2009

Hemlagat var det

Fredagsmiddag: tortellini med kantareller, bacon, körbärstomater, en skvätt grädde och rosépeppar. Toppat med färska tomater och spetspaprika. Snabblagat och gott!

Gröna rummet blir vitt

Nu står jag inte ut längre, ikväll sker förvandlingen. Gröna rummet ska bli vitt, kritvitt. Även den fina takkronan är snart ett minne blott. Någon som vill ha den kanske? Men först: ruccola- och parmesantortellini toppad med kantareller, bacon och körsbärstomater. Och ett glas rödtjut till det. Trevlig fredagkväll!

Renoveringsfältet


Jag tänkte att jag skulle lägga upp en bild på hur det ser ut härhemma i huset just nu. Att kalla det ett hem vore kanske en överdrift (trots att vi faktiskt bor här), det liknar snarare ett renoveringsfält! Fint kommer det i alla fall bli, vi måste bara härja lite med färg och spackel först.