söndag 7 november 2010

Wienerbröd & Louisiana

Helgen har bland annat bjudit på soliga höstpromenader och en tur över bron till Köpenhamn och Louisiana. Gjorde ett stopp i mysiga Hellerup och tog en fika på bageriet Lagkagehuset där vi smaskade i oss danska wienerbröd, te och köpte med oss oemotståndliga bröd hem. Tyvärr glömde jag kameran, typiskt. Råkar du passera Hellerup så rekommenderar jag verkligen ett pitstop här. På Louisiana såg vi Anselm Kiefer utställningen och sen hann vi även med en vända på Magasin i Kph. Det får allt bli ett Köpenhamnsbesök till innan jul - så himla mysigt.

Sött är gott

Min favorit T är en mästare på efterrätter. Spana in denna vackra kaloribomb som han mig och våra vänner på häromveckan. Fråga mig inte om receptet för det finns nog inte. Gott och vackert var det i alla fall.

Till alla korianderfreaks


För ett tag sedan provade jag detta recept som jag hittade i någon tidning. Det här måste ni bara testa - så gudomligt gott och verkligen värt den långa ingredienslistan. Tycker du att koriander smakar disktrasa går det bra att endast använda mynta. Receptet är till ca 4 pers.

Nuoc cham-sås
1 röd chili, finhackad
i vitlöksklyfta, pressad
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 frukter)

Blanda chili, vitlök och socker. Häll över vattnet. Tillsätt fisksås och limesaft. Rör tills sockret har löst sig. Låt stå i kylen minst 1 timme.

Vietnamesisk nudelsallad
400 g lövbiff
rapsolja

Marinad
3 vitlöksklyftor, pressade
2 citrongräs (endast den vita delen), krossade och finhackade
1 msk fisksås
1 tsk brun farin (jag tog råsocker)

Nudelsallad
150 g tunna risnudlar
1/2 gurka
2 salladslökar
1/2 rödlök
1 kruka mynta
1 kruka koriander
100 g jordnötter, finhackade
en påse blandad sallad
150 g färska böngroddar
3 dl rivna morötter

Skär köttet i strimlor. Blanda marinaden och vänd ner köttet. Låt marinera minst 1 timme. Koka nudlarna och skölj dem i kallt vatten. Dela gurkan på längden, gröp ur och skär den i 3 cm långa, tunna stavar. Skiva sallads- och rödlök tunt. Grovhacka mynta och koriander. Stek köttet några minuter i olja så att det får färg. Bottna 4 djupa skålar med sallad och böngroddar. Fördela nudlarna över. Toppa med gurka, lök, biff, nötter, kryddor och morötter. Garnera med limeklyfta och servera med nuoc cham-såsen i en skål bredvid.