söndag 7 november 2010

Till alla korianderfreaks


För ett tag sedan provade jag detta recept som jag hittade i någon tidning. Det här måste ni bara testa - så gudomligt gott och verkligen värt den långa ingredienslistan. Tycker du att koriander smakar disktrasa går det bra att endast använda mynta. Receptet är till ca 4 pers.

Nuoc cham-sås
1 röd chili, finhackad
i vitlöksklyfta, pressad
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 frukter)

Blanda chili, vitlök och socker. Häll över vattnet. Tillsätt fisksås och limesaft. Rör tills sockret har löst sig. Låt stå i kylen minst 1 timme.

Vietnamesisk nudelsallad
400 g lövbiff
rapsolja

Marinad
3 vitlöksklyftor, pressade
2 citrongräs (endast den vita delen), krossade och finhackade
1 msk fisksås
1 tsk brun farin (jag tog råsocker)

Nudelsallad
150 g tunna risnudlar
1/2 gurka
2 salladslökar
1/2 rödlök
1 kruka mynta
1 kruka koriander
100 g jordnötter, finhackade
en påse blandad sallad
150 g färska böngroddar
3 dl rivna morötter

Skär köttet i strimlor. Blanda marinaden och vänd ner köttet. Låt marinera minst 1 timme. Koka nudlarna och skölj dem i kallt vatten. Dela gurkan på längden, gröp ur och skär den i 3 cm långa, tunna stavar. Skiva sallads- och rödlök tunt. Grovhacka mynta och koriander. Stek köttet några minuter i olja så att det får färg. Bottna 4 djupa skålar med sallad och böngroddar. Fördela nudlarna över. Toppa med gurka, lök, biff, nötter, kryddor och morötter. Garnera med limeklyfta och servera med nuoc cham-såsen i en skål bredvid.