fredag 7 maj 2010

En kärleksfull rotsak

Efter en intensiv jobbvecka finns väl inget bättre än fredagkväll. I helgen är planen att göra just ingenting. Bara koppla av och ha det lugnt och skönt. Kvällen inleddes med en mycket god middag om jag får säga det själv: En bit rostas serverad med svartrot, knaperstekt bacon och svamp. Låter kanske inte mycket för världen men kombinationen funkade riktigt bra. Svartrot är verkligen en bortglömd rotsak som förtjänar mer kärlek.

Till två generösa portioner behöver du:

2 biffar
4 svartrötter
1/2 paket bacon
5-6 champinjoner el. annan svamp
1 vitlöksklyfta
1 charlottenlök
färsk rosmarin
rostade hasselnötter
smör

Skala och låta svartrötterna koka mjuka (ca 10 min) i vatten och salt. Under tiden fräser du vitlök, lök och svamp i en klick smör. Knaperstek bacon i mindre bitar. Blanda svamp och bacon med fint hackad rosmarin och hasselnötter. Salta och peppra. Örtsalt är gott här. Stek biffarna. Lägg upp en bit kött och några svartrötter på en tallrik, garnera med svamp-bacon röra, dra ett varv med pepparkvarnen. Dekorera med en sträng balsamicokräm på tallriken.

Inga kommentarer: