fredag 29 juli 2011

Ibland är livet en räkmacka

Smörstekt surdegsbröd, en klick kräftskagen, toppad med några räkor, citron och dill. När fredagar är som bäst.

Kakmonster



Kolla in så fina kakor och tårta min pyssliga syster gjorde när Nils fyllde 2 år i våras. Jag kom att tänka på dessa i och med mitt ständiga sötsug. Har blivit alldeles besatt av kakor och bullar av alla de slag sedan jag blev gravid. Slänger därför in ett bra recept på favoriten jordgubbsgrottor (som hallongrottor fast med jordgubbssylt istället).

Jordgubbsgrottor
ca 20 st

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 1/2 tsk vaniljsocker
200g smör

Fyllning: Jordgubbssylt (fast)

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Skör smöret i tärningar och tillsätt detta. Arbeta snabbt samman till en deg och låt den sedan vila i kylen en stund. Forma degen till valnötsstora bollar och lägg dem i formar, gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min. Perfekt att ha hemma i frysen och mumsa på när man får gäster eller blir sugen.

Barnvagnsdjungel

Det börjar bli dags att välja barnvagn men jag kan säga att det är en djungel därute. Den ska självklart vara säker, lätt att styra, smidig att fälla ihop, inte för klumpig och så ska den ju helst vara snygg också. Populära Bugaboo dissar jag eftersom både jag och T är ganska långa och den mer eller mindre ser ut som en dockvagn. Men kanske en Brio Go eller en Joolz som på bilden? Tips någon? Dessa i-lands-beslut.

söndag 24 juli 2011

Sommarens godaste fisksoppa?

Jag är sjukt förtjust i fisksoppa och brukar ofta välja just detta på menyn när vi går ut och äter under sommarmånaderna. Den godaste fisksoppan ska enligt min mening ha en perfekt balans av krämighet, syrligt vin, lätt hetta av cayennepeppar och en touch av saffran. Den får absolut inte bli för gräddig och måste kokas med mycket kärlek. Här kommer receptet på min egen fisksoppa - den är kanske inte perfekt men mina gäster verkade sluka den med god aptit.

Carolines fisksoppa
ca 4 portioner

150 g laxfié
150 g torskfilé
200 g färska räkor
1 fint hackad gul lök
1 fint hackad vitlöksklyfta
0,5 g saffran
1 msk tomatpuré
1 stor morot
1 stor fänkål
1 bit palsternacka
ca 1/2 flaska vitt vin
ca 4-5 dl fiskbuljong (alt hemmagjord räk- eller fiskfond)
4 dl grädde
cayennepeppar
salt & peppar
dill

Tärna morot, palsternacka och fänkål i små tärningar. Fräs med lök och vitlök i lite olivolja några minuter. Tillsätt tomatpuré och saffran och fräs en minut. Tillsätt vin och buljong. Låt koka ihop 5-10 minuter. Tillsätt därefter grädden och kryddor. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vin/buljong/cayenne. På slutet lägger man i fisken skuren i små tärningar och dekorerar med färsk dill. Serveras med ett gott surdegsbröd.

Babyshopping

Har klämt och känt i några månader men nu kunde jag inte stå emot längre. De första babyplaggen är införskaffade och nu längtar jag så jag skulle kunna spricka efter vårt lilla knyte som sparkar i min mage.

Tidsfördriv i regn

Det börjar kännas smått deppigt om sommaren bara ska regna bort. Hallå solen, var tog du vägen? Jag tänkte fördriva tiden med lite chic lit "En Shopaholic i väntans tider" :-) och "Presidentens hustru" som jag fått rekommenderad.

Födelsedagskalas


Finaste T fyllde år i veckan och självklart firade vi loss med familjen, presenter och diverse sockerkickar. Åter igen blev jag inspirerad av Leila till tårtan om än i en annan design än hennes vackra franska flagga. Jag frossar verkligen i bär nu, bara älskar jordgubbar. So long.

onsdag 20 juli 2011

En onsdagsfisk

Det fina med semester är att man kan äta lördagsmat hela veckan lång. På tallriken ikväll: ugnsbakad torsk med tomat och citron, rödbeta, potatis och pepparrot.

måndag 18 juli 2011

Sommar när den är som bäst

När dagarna regnar bort kan man åtminstone låtsas att det är sommar på riktigt. Caprese är bland det bästa jag vet och somrigare mat får man leta efter. Skiva upp och varva buffelmozzarella och solmogna tomater på ett fat. Ringla över en god olivolja blandad med lite balsamvinäger. Flingsalt på och sedan några varv med pepparkvarnen.

söndag 17 juli 2011

Bucatini alla pancetta e pomodorini

Brorsan tipsade oss nyligen om att testa Leilas pasta med bacon. Ett måste för alla pastalovers men se till att inte snåla på råvarorna. Fantastiskt välsmakande.

Citron och kokos

Många fikor blir det, nu senast när vännen Kristin skulle komma på besök. I veckan bakade jag en delikat citronkaka som jag länge velat prova. Hittade receptet i härliga Stinas blogg. Kombinationen av syrlig citron och kokos är suverän. Ett tips om du ska göra kakan är att vispa socker och ägg poröst (istället för att endast röra), tror den får bäst konsistens då. Kakan serverade jag med vaniljkesella.

Lata sköna semesterdagar


Jag försöker göra det som man sig bör på en semester, dvs gör just ingenting. Går strandpromenader, bakar kakor, lagar goda middagar och plöjer inredningstidningar. Ungefär så har jag det varje dag och det är så skönt. Gravidcravings? Jodå, jag och lillen är nästintill beroende a-fil, müsli, nötter och honung. Funkar till frukost, som mellanmål, till middag eller mitt i natten när man inte kan sova.

tisdag 12 juli 2011

Ett livstecken

Här kommer ett litet livstecken från carolinesfavoriter. Sommaren visar sig just nu från sin allra bästa sida och jag känner att blogginspirationen sakta men säkert börjar komma tillbaks. Jag är snart tillbaka igen, men först ska jag baka en riktigt god pizza. Med massor av chèvre.