måndag 10 januari 2011

Ugnsbakad torsk & hemgjord bearnaise

Om du tillhör den skara som tror att det är svårt att laga god fisk - lägg en halvtimme på receptet nedan och du blir förvånad av hur torsken dansar i munnen. Ungefär så ja.

4 portioner

4 bitar torskrygg
5 nävar färsk spenat
salt och peppar
1-2 citroner
smör
3 äggulor
1 dl crème fraîche 34%
smör 50 g
en kruka färsk dragon, fint hackad
vitvins- eller vit balsamvinäger

Till servering: ev. en näve räkor och färsk grön sparris

Sätt ugnen på 200 grader. Förbered 4 bakplåtspapper genom att lägga en näve spenat och en bit fisk på varje papper. Salta, peppra och pressa över rikligt med citron och en klick smör. Vik ihop pappret till små paket (hur spelar ingen som helst roll). Baka fisken i ugnen i ca 15 minuter.

Vispa ihop äggulor och crème fraîche i en kall kastrull. Sätt grytan på plattan och värm upp samtidigt som du vispar. Lämna inte grytan! Såsen ska knappt hinna koka upp. Ta kastrullen från plattan och vispa i smör och dragon. Smaka av med salt, peppar och lite vinäger. Servera fisken med några färska spenatblad, en skiva citron och sås. Servera ev. med några färska räkor och några sparrisar.

Status: Rivning pågår

Drygt ett år efter vårt husköp och olyckan har vi nu äntligen fått tummarna loss för en minst sagt omfattande renovering. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att T river ut varenda vägg vi äger och jag drar spik (tusentals) i rekordfart. Nästa vecka kommer byggarna och det pirrar i magen. To be continued.