onsdag 8 september 2010

Godaste mackan

God förmiddag bloggen. Åkte på influensa i helgen och är fortfarande inte helt kry. Håller mig hemma och bälgar i mig te med honung. Som sen frukost blir det nu avokadomackor och ett kokt ägg. Jag älskar avokado och jag älskar ägg. Mackan är inga konstigheter utan består helt enkelt av rostat fullkornsröd, mosad avokado, örtsalt och lite chilipulver på toppen.

måndag 6 september 2010

Bullfrossa

Det har varit tyst i bloggen den senaste månaden. Tänk om man skulle göra ett nytt försök att väcka den till liv? Jag provar. Veckorna springer iväg och snabbt har man kastats in i en stressig vardag igen. Jag gillar hösten men jag känner ändå lite vemod inför den. Har lite svårt att acceptera att den ljuva sommaren faktiskt är slut. Nåja, för denna gång i alla fall. Vad är då bästa botemedlet mot vemod? Sväng ihop egna kardemummasnäckor. Göm dem sedan i frysen (de som blir över efter första bullfrossan vill säga) och upptäck glädjen i att bjuda på smaskiga hemmagjorda snurror. Och du en sak till, det är inte i detta receptet som man håller igen på smöret.

Kardemummasnäckor
ca 25 st

Vetedeg
12 dl vetemjöl
3 dl standardmjölk
1,25 dl strösocker
100 g smör rumstempererat
1 ägg
1,5 tsk salt
2 msk krossade kardemummakärnor
3/5 pkt jäst

Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda i 10-15 minuter (!). Har du en tjusig kitchen aid eller liknande kör du degen i denna 10 min. Låt degen vila övertäckt med en bakduk ca en timme. Den ska bli dubbel storlek.

Fyllning
smör
50% strösocker
50% råsocker
krossade kardemummakärnor
kanel

Kavla ut degen så att den blir ca 3 mm tunn och 30 cm bred. Bred ut rikligt med smör, strö sedan över socker, kardemumma och kanel. Snåla inte. Rulla ihop degen och skär ut ca 25 bitar. Lägg bullarna i bakformar på en plåt och låt jäsa ca 60 min under bakduk. Strö över lite råsocker och kardeumma på toppen, grädda dem sedan i ugnen på 230 grader ca 6 min.