torsdag 29 juli 2010

Två sydskånska pärlor

Brasserie Östergatan i Ystad

New Food Köksshop i Smygehamn

Innan vi lämnade Ystad idag tog vi en lunch på charmiga Brasserie Östergatan. Jag testade deras Babyback Ribs med bakad potatis och jag överdriver inte när jag säger att mina smaklökar slog glädjevolter. Bra råvaror, skönt avslappnad brasserie-atmosfär med fransk känsla. En riktig pärla helt enkelt.

En annan pärla är New Food Köksshop som ligger längs väg 9 i Smygehamn. Om man som jag gillar köksprylar är det hit man ska åka. Här hittar du femtioelva olika sorters tapasskålar, rivjärn, bakformar och zestjärn. Över 3200 köksartiklar på en relativt liten yta skapar ha-begär. Själv kom jag hem med skaldjursgafflar och grillpincett. Alla som är less på Duka och Cervera måste bara åka hit.

Ystad

Hej från Ystad. Ligger i en hotellsäng på Ystad Saltsjöbad och blickar ut över havet. Här skulle jag kunna ligga hela dagen och lyssna på vågorna och läsa en bok. Strax åker baddräkten på för ett sista besök i SPA:et. Det ryktas om att det säljs de mest fantastiska wienerbröd längre bort på stranden här. Ska se om jag får med mig någon dit senare.

måndag 26 juli 2010

Let's bake

Jag var ju lite avis på SATC Charlottes bullbakande-mamma-förkläde. Gissa om jag blev glad när jag hittade detta fina cupcake-förkläde på IKEA för ynka 59 kronor. Let's bake!

The Beach

Efter en härligt svettig powerwalk och en mindre god proteinshake drar jag till stranden. Andra semesterveckan är inledd och jag måste säga att det här går ju ganska bra. :-)

lördag 24 juli 2010

Choklad, kronärtskocka och citron



Det här börjar likna mer trädgårdsblogg än matblogg. :-) Dagens shoppingtips är den ljuvliga chokladblomman, mörklila-brun i färgen och doftar inte helt oväntat av choklad. Imorgon ska den sättas i kruka så fort jord är inhandlad. Jag gillar verkligen blommor i nyansen mörk-lila nästintill svarta, det blir inte så himla gulligt. Blomman på översta bilden ska strax läggas i kokande vatten med citron för att sedan avnjutas tillsammans med smör, salt och ännu mer citron. Trevlig lördag!

fredag 23 juli 2010

I semesterlunken..

Min kära T firade födelsedag i veckan, något som kom att firas i dagarna två. Varför då kan man undra? Tja, vi var helt enkelt ute en dag i för tidigt. Jag åkte till Annas Bageri på tisdag morgon för att köpa en bakelse med "Grattis T", sedan sjöng och serverade jag frukost och presenter på sängen. T blev jätteglad och njöt av den sköna solstolen som han fick. Timmarna gick och strax innan lunch tittade jag i min kalender och insåg att vi varit ute en dag för tidigt...

Gröna fingrar




Hej bloggen! Ikväll ägnar jag trädgården extra mycket kärlek. Normalt sett är det T som agerar trädgårdsmästare, vattnar och rycker ogräs, men eftersom denne roar sig i Barcelona gör jag mitt bästa för att hålla ställningarna. Blåklint och vallmo blommar för fullt längs det nya staketet och min favorit lavendel doftar sådär som bara lavendel gör. Gillar man lavendel rekommenderar jag denna tvålen som jag aldrig tröttnar på och som många gäster brukar gilla.

onsdag 21 juli 2010

Sommar, sommar, sommar



Tre saker jag gillar: caprese, kräftpasta och sist men inte minst att åka båt i Bohusläns hänförande klipplandskap. Alla ingredienser ingick i min rivstart av semestern som ägde rum på Orust i helgen. Salta bad, färska räkor, kortspel och annat trevligt. När vi kom hem slängde jag ihop en enkel kräftpasta.

Kräftpasta
Koka ihop en burk créme fraîche med en skvätt vitt vin, halverade körsbärstomater, en klick tomatpuré, pressad citron, chiliflakes, salt & peppar och rikligt med färsk hackad dill. Dill gör verkligen hela skillnaden. Tillsätt en burk kräftstjärtar på slutet. Blanda såsen med nykokt papardelle. Avsluta med en kvist dill och några tomater på toppen.

Ljuva dagar av semester



fredag 16 juli 2010

Guldigt tips

Den som är sugen på lite bling på benen eller hudpiff till sommarfesten gör rätt i att införskaffa den väldoftande guldoljan från NUXE. Finns på Åhléns för många pengar men till ca halva priset här.

torsdag 15 juli 2010

Rögeriet



Mamma & E är på besök i Falsterbo denna vecka. Igår besöktes fiskrögeriet i Skanör (fisksoppan rekommenderas varmt), ikväll blev jag bortskämd med grillat i trädgården efter jobbet - så gott! Grillad karré, ratatouille och färsk pasta - mums. Sov gott alla semesterfirare.

Rea!

Jag älskar sommarrea! Idag fick jag hem denna godbit signerad Valerie Aflalo (yes, fd. Fröken Sverige) från webshopen Redhe of Sweden. En härlig missoni-inspiererad maxiklänning som passar perfekt till sommarens bröllop.

tisdag 13 juli 2010

Koppkakor


Hade jag bara haft Charlottes fina förkläde hade nog även jag svängt ihop lika fina cupcakes som dem som såldes på Illum i Köpenhamn förra helgen. Jag älskar verkligen cupcakes!

Gissa vad jag gör ikväll?

måndag 12 juli 2010

Min helg i bilder



Första båtturen med Emilia2 (?), hon gick som på räls och väckte fina barndomsminnen till liv. Systersonen Nils 1 år älskade havet lika mycket som sin mamma. Vattenmelon i masse. Oreo-cookies. Ännu mer vattenmelon. Outlet shopping. Pregopizza i båten utan bestick = kladdigt men gott. Svalkande bad i Margereteberg. Mammas goda ceasarsallad. Ollonborrar. Solnedgång från hög höjd med det bästa sällskapet. Tillbaks i Fbo: lammköttbullar med spagetti och tomatsås.

Gött i sommarhettan

Grön sparris med Vikentomater & rostade pinjenötter

Chêvrefylld baconlindad kyckling

Vattenmelon, smulad feta & mynta

När termometern som idag visar över 30 grader är egentligen vattenmelon det godaste och mest läskande tycker jag. Men om man ändå skulle bli hungrig på något matigare kan man förslagsvis grilla saftiga chêvrefyllda baconlindade kycklingfileér. Till kycklingen serverade jag just vattenmelon men blandad med smulad fetaost och färsk mynta. Ännu mer sommar blir det med ett fat grön sparris garnerad med söta tomater i olika färger, rostade pinjenötter och balsamicodressing.

fredag 9 juli 2010

Min käraste Kullabygd

Jag är uppvuxen utanför Höganäs som ligger ca 2 mil norr om Helsingborg i nordvästra Skåne (Kullabygden). Eftersom min familj bor kvar är jag ofta på besök. I senaste numret av Femina hittade jag till min stora glädje en hel sida med tips om favoritställen i Kullabygden. För den som har planer på en avstickare från E6:an i sommar vill jag varmt rekommendera ett besök här. Här hittar du både tomaternas Tomater (Vikentomater som syns på bilden) och den vackra skålen från Mölle Krukmakeri. Varje gång jag besöker krukmakeriet känner jag för att köpa absolut allt i hela butiken men det är en annan historia.. Ett annat tips är Höganäs Outlet där man ofta hittar riktigt bra fynd från Iittala och såklart Höganäs Keramik. Ett annat tips som Femina inte berättar om är de fantastiska baden vid Margereteberg.

Nu, dags att sätta igång grillen och invänta mannen som till skillnad från mig inleder semester ikväll.

tisdag 6 juli 2010

Nedräkningen har börjat

Det känns som jag är den enda kvar som jobbar. Riktigt så är det väl inte. Om 8 dagar kan även jag räkna mig till semesterfirarna. Då ska jag njuta av långa trädgårdsfrukostar, baka kakor, läsa böcker, sola & bada och allt det där härliga. Jag längtar. Under tiden passar jag på att tipsa om hemmagjord jordgubbsfil - lika enkelt som det låter: mixa färska jordgubbar med favoritfilen (A-fil!) och en gnutta socker. Perfekt lunchinslag en solig sommardag med P1:s sommarpratare i bakgrunden.