söndag 30 maj 2010

Da Matteo

När jag besöker Götlaborg missar jag självklart inte en kaffe och en macaroon på Da Matteo.

Besök på Bästkusten

"Svärmors" ljuvligt goda räksoppa med halstrad pilgrimsmussla & citrongrissini..

..och halstrad torsk med limesmör och grönsaksragu

Under Kristihimmelfärdshelgen passade vi på att besöka "svärisarna" i Göteborg och blev ordentligt bortskämda med ljuvligt goda fiskar och skaldjur. Och jag älskar verkligen fisk och skaldjur. Tack N & J för en mycket trevlig & solig helg!

Grillat är godast



En regnig dag som denna tänkte jag bjuda på några sommarmatsbilder från förra helgen. Grillspett, smaskiga fyllda champinjonspett och Annas läckra jordgubbsefterrätt. Den sistnämnda är verkligen ett tips på enkel efterrätt: Blanda en burk philly (som kocken själv säger) med en burk lätt crême fraîche, rivet citronskal och lite socker. Fördela i små glas med jordgubbar och smula i digestivekex. Mums vad gott och enkelt.

söndag 9 maj 2010

Vårkänslor

Dagens tips för att framkalla vår- och sommarkänslor: ladda grillen med gott kött och halverade tomater, komplettera med kryddsmör (vitlök/chili/basilika är gott) en prunkande sallad, sparris och bearnaisesås. Lyssna på till exempel det här.

Idag har jag roat mig med att kriga mot maskrosorna. Jag är på god väg att vinna. Trevlig söndagkväll. Ingen ångest nu, det är en kort jobbvecka som väntar.

fredag 7 maj 2010

En kärleksfull rotsak

Efter en intensiv jobbvecka finns väl inget bättre än fredagkväll. I helgen är planen att göra just ingenting. Bara koppla av och ha det lugnt och skönt. Kvällen inleddes med en mycket god middag om jag får säga det själv: En bit rostas serverad med svartrot, knaperstekt bacon och svamp. Låter kanske inte mycket för världen men kombinationen funkade riktigt bra. Svartrot är verkligen en bortglömd rotsak som förtjänar mer kärlek.

Till två generösa portioner behöver du:

2 biffar
4 svartrötter
1/2 paket bacon
5-6 champinjoner el. annan svamp
1 vitlöksklyfta
1 charlottenlök
färsk rosmarin
rostade hasselnötter
smör

Skala och låta svartrötterna koka mjuka (ca 10 min) i vatten och salt. Under tiden fräser du vitlök, lök och svamp i en klick smör. Knaperstek bacon i mindre bitar. Blanda svamp och bacon med fint hackad rosmarin och hasselnötter. Salta och peppra. Örtsalt är gott här. Stek biffarna. Lägg upp en bit kött och några svartrötter på en tallrik, garnera med svamp-bacon röra, dra ett varv med pepparkvarnen. Dekorera med en sträng balsamicokräm på tallriken.

tisdag 4 maj 2010

Före & efter

Före

Efter

Nu är äntligen vårt trädäck på plats. Jag glömde tyvärr att ta en riktig före-bild så ni får nöja er med en mitt-i-röran-bild. Min handy man har fixat den perfekta platsen för lata sommardagar. Här ser jag fram emot att sippra på ett glas bubbel och mumsa tapas.

Trädgårdsintresse javisst


Trädgårdsintresset börjar sakta men säkert krypa sig på mig. Inte trodde jag att jag någonsin skulle njuta av att påta i rabatter. Men det gör jag. Inte för att jag kan ett dugg om trädgård ännu men jag försöker i alla fall som en glad amatör. Matlagningen har fått konkurrens av jordpåsar och plantor. I helgen ska det planteras kaukasisk förgätmigej, vita liljor och vit stäppsalvia. Heja vuxenlivet.

Trädgårdsdrömmar & äppelpaj

Ikväll leker jag trädgårdsarkitekt vid köksbordet och mumsar på äppelpaj med kanel och vaniljsås. Lägg märke till den fina hjärteformade skeden. En favoritjulklapp som skeppats från Australien.