onsdag 23 december 2009

God jul!


God jul alla bloggläsare! Mina bidrag till årets julbord blir inte många. Jag gillar inte senap så igår kokade jag ihop en äppelchutney som smakar gott till skinkan. Innan Kalle ska jag hinna slänga ihop en fräsch sallad gjord på rödkål, fetaost, timjanvinegrett och rostade solrosfrön.

Äppelchutney

5 st vinteräpplen, skalade och skuren i tärningar
1 chili, fint hackad
5 msk socker
3 msk vit balsamvinäger
salt

Koka ihop alla ingredienserna i en kastrull tills äpplena är mjuka. Tar ca 10 min. Salta och smaka av.

söndag 20 december 2009

Bubbeltugg

Krustader fyllda med äggröra, sparris, ostronskivling, rosépeppar & feta

Crostini med semitorkade tomater och basilika

Följande tilltugg slukades först på min 30-års fest till ett gott glas bubbel: krustader fyllda med äggröra, sparristoppar, ostronskivling, rosépeppar och feta samt crostini med semitorkade tomater och basilika. Superenkelt! Enklast är förresten oftast godast - mina blöta chêvrerutor med sötsaltade valnötter från Allt om Mat som tog en stund att göra var verkligen ingen hit.

Krustader med äggröra och andra smaskigheter
Fyll färdiga små krustader med smaskig äggröra, fräst ostronskivling, smulad fetaost, förvällda sparristoppar och rosépeppar. Jepp, lite inspiration hämtade jag hos Canelle et Vanille.

Crostini med semitorkade tomater
Skiva en baguette, droppa på din godaste olivolja och rosta brödet på en plåt i ugnen 225 grader några minuter( den late köper färdig crostini på påse). Lägg på några semitorkade tomater och dekorera med färsk basilika. Lite färskriven parmesan förhöjer smaken ytterligare.

Skål för citrusälskare

Hos Möllekeramikern Kerstin Tillberg hittar man bland annat den här fina skålen. Tack bästa syskonen!

Fiskgratäng som på restaurang

När jag fyllde år bjöd jag på den här smarriga fiskgratängen. Jag valde färsk kolja och gratängen blev verkligen uppskattad. Att toppa gratängen med fänkålssallad var en höjdare, däremot tycker jag att smulad crostini var överflödigt. Jag tog lite mindre saffran än vad som står i receptet eftersom julguldet lätt tenderar att ta över alla smaker. Prova det här receptet, du kommer inte att bli besviken!

måndag 14 december 2009

Wow!




Mycket har hänt sedan sist. Jag har hunnit bli 30. Blivit varmt firad av familj och vänner. Skålat i champagne och blivit bortskämd. Idag låter jag några bilder från Mallorca pynta bloggen. Att resa till Mallorca off season rekommenderar jag varmt. Bodde gjorde vi på ett av de bästa hotell jag någonsin bott på, Hotel Tres som ligger mitt inne i de gamla kvarteren av Palma. Låt mig återkomma med mina allra bästa Mallorcatips för den som vill uppleva det underbara icke-så-turistiga Mallis. Efter många färska fiskar, citronlundar, himmelska vyer över isblått vatten, hissnande berg, lövtunn serrano, oliver, bastubad med utsikt över Palmas imponerande katedral, cafe con leche... är jag förälskad!

torsdag 3 december 2009

Tips på tilltugg?

Bild lånad av Canelle et Vanille

Till helgen blir jag 30-åring och har bjudit till familjefest. Mitt val av varmrätt är jag mycket nöjd med men vad som serveras kan jag tyvärr inte avslöja här än. Istället för förrätt tänkte jag bjuda på ett antal festande snittar eller tilltugg innan maten tillsammans med ett glas bubbel. Tyvärr är min fantasinivå på en extremt låg nivå idag - är det någon därute som har något tips på goda snittar till 12 pers? Jag frestades av Canelle et Vanilles vackra krustader fyllda med äggröra, ostronskivling, sparris, vitlök, getost, rosépeppar... Tips på något enklare snittar tas gärna emot, kom igen, hjälp mig!

onsdag 2 december 2009

Bakad potatis med ägg- och kesoröra

Igår kom jag på en gammal favorit: bakad potatis med ägg- och kesoröra. Supergott, enkelt, billigt, nyttigt. Även perfekt lunchlåda, det är bara att micra potatisen. Här hittar du hur jag gör röran.

Långbro Värdhus

Bild lånad från Långbro Värdshus hemsida.

Julmat har aldrig varit min favoritmat. Fram tills förra året då, när jag blev bjuden på Långbro Värdshus julbord! Långbro Värdhus ligger i en av Stockholms vackra parker och drivs av den kända kocken Fredrik Eriksson. På fredag ska jag dit igen och få njuta av vad jag tror är Sveriges absolut bästa julbord! Återkommer med frestande bilder.