måndag 31 augusti 2009

I just can't get enough

Syster ysters fina smarriga cupcakes + en rosa kanelsnäcka

Och receptet tror jag att ni hittar här.

Förändringarnas tid!

Wow!

Goda surdegsbröd fick följa med hem

En favorit i repris
Helgens besök på Sofieros stora trädgårdsmässa kändes vuxet men inspirerande! Som lycklig nybliven husägare var det spännande att gå omkring och suga åt sig alla roliga trädgårdsidéer. Ja, den 1 okt går stora flyttlasset till Falsterbo - bloggen följer självklart med men innehållet kommer nog periodvis präglas av såväl mat som renoveringsprojekt. Hoppas du hänger med!

Hur har jag kunnat missa det här?

I 29 år har jag gått omkring helt ovetandes om hur gott färsk kronärtskocka smakar. Mumma! Tack E&N för att ni bjöd mig på denna suveräna grönsak!

fredag 28 augusti 2009

Bollsallad

Godaste och mest prisvärda salladen i Malmö hittar man på Grillen Boll i Bulltofta. För 55 riksdaler håller man sig mätt och go hela dagen. Sen kan man ju undra varför man döper en grill till boll?

Colamarinad och godaste gratängen

Igår bjöd lillebror på något som jag alltid varit sugen på att prova men aldrig gjort, nämligen coca cola-marinerat kött. Gott, gott. Mamma hade lagat en superb pastagratäng med skruvpasta, halloumi, zuccini, tomat, mozarella, vitlök och spenat - galet god och jag åt alldeles för mycket! Du hittar receptet här.

torsdag 27 augusti 2009

Grattis bror!

Idag fyller den här snygga brodern 25 år - GRATTIS Fredde! Jag ser fram emot din goda middag ikväll!

Egenodlat!

Den här rackaren måste jag säga att jag är sjukt stolt över. Vår egenodlade basilika som bara växer och växer och aldrig är på hängigt humör. Hur många gånger har man inte köpt de där dyra örtkrukorna på ICA och förgäves kämpat för att hålla dem vid liv? Jag har inte särskilt gröna fingrar men jag kan tipsa om att köpa basilikafrön och börja med att låta de gro som sticklingar innan du planterar dem i en rejäl kruka eller som jag i en zinklåda (från Granit). Gissa om vi numera äter basilika i nästan precis allt.

söndag 23 augusti 2009

Enkelt är gott

Här kommer ett billigt middagstips såhär strax innan löning. Hur enkelt som helst, hur gott som helst. Har man inte färsk basilika hemma kan man ta torkad.

Spagetti rosso
2 port.

spagetti
1 burk tomater på burk (jag använde körsbär)
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 charlottenlökar (vanlig funkar lika bra), fint hackad
olivolja
en skvätt vitt vin (el. citronsaft alt. balsamvinäger)
en gnutta råsocker
chilifakes
svartpeppar, salt
färsk basilika (om man ändå har hemma)
färskriven parmesan (om man har en bit i kylskåpet)

Låt löken svettas på låg värme i olivolja. Häll över tomaterna och tillsätt vin, socker och chili. Låt småputtra i fem minuter. Tillsätt grovt hackad basilika. Blanda med nykokt spagetti och servera med parmesan, basilika och nymalen svartpeppar.

Vackra kväll

Såhär såg det ut när vi cyklade hem från Limhamn ikväll. Vackra sensommarkväll.

Bacio

Det gäller att passa på att njuta till fullo av de sista lediga sensommardagarna. Italiensk glass i västra hamnen är ett bra sätt. Jag valde bacio, pistasch och laktrits. Bacio är en höjdare. A, vad heter stället igen?

Kräftis!

Tack vännerna för en skön kräftskiva!

fredag 21 augusti 2009

Koriander

Det finns nog ingen annan krydda som är så älskad och hatad som koriander. Vissa menar att den smakar disktrasa, andra anser att den smakar parfym. Själv tillhör jag den älskande skaran. Vilken tillhör du? Såhär i lunchtider hade jag inte bangat den här salladen med majs, tomat, avokado, lök, chili, lime och just det; koriander!

torsdag 20 augusti 2009

Hyllning till rödbetan

Kombinationen färska rödbetor, chêvre och nötter är helt enkelt oslagbar. Häromkvällen fixade jag ihop en enkel sallad med just rödbetor, chêvre, kycklingfilé, tomat, rostade pinjenötter och basilika. Kycklingen marinerade jag en stund innan i en plastpåse med olivolja, balsamvinäger, en pressad vitlöksklyfta, lite honung, salt, peppar och torkad dragon. Därefter stekte jag den i mindre bitar.

Nya solisar

Senaste inköpet: nya solisar, bruna Ray ban Wayfarers.

Slörp!

Imorgon får man äntligen gå loss på årets kräftor! A & O har bjudit hem till kräftskiva och jag har förberett dagens kräftinköp genom att läsa på diverse bäst-i-test. Ullmos spanska verkar vara bland årets favoriter. Annars föredrar jag havskräftor, kräftsnobb som man är. Vilka är dina favoriter?

måndag 17 augusti 2009

Maggio och kantareller

Spagetti med kantareller

Veronica Maggio på Stortorget

Jag är förvisso inte mycket av en festivalmänniska men i lördags spelade Veronica Maggio på Malmöfestivalen och det lockade till och med mig till folkvimmlet. Jag gillar Maggio starkt trots att jag tycker att det räcker med tre-fyra låtar. Imorgon spelar ännu en favorit, nämligen A Camp. Innan konserten lagade jag anti-GI middag: Spagetti med kantareller -galet gott!
Spagetti med kantareller
Så här gjorde jag:
Först fick fint hackad charlottenlök och vitlök svettas i lite matfett i en panna. Sen stekte jag kantarellerna, lade tillbaks löken i pannan, tillsatte halverade körsbärstomater, grädde, salt, peppar, chilipulver, chiliflakes och lät det hela koka ihop. Såsen blandades med spagetti och serverades med klippt persilja och riven parmesan.

söndag 16 augusti 2009

Söndagsmiddag

Köttfärsfylld paprika och tomat

Ikväll lagade jag Köttfärsfylld paprika och tomat. Jag gjorde samma köttfärsröra som här men lyxade till den med kantareller.

Underbara söndag

Salladsfrossa på balkongen

Jessica & Nils

Idag har varit en riktigt fin sensommardag som startade med långfrukost på balkongen. Till lunch fixade jag en fräsch sallad - finns inget godare varma sommardagar. Jag är överhuvudtaget väldigt inne på fetaostsallader för tillfället. På eftermiddagen åkte vi på utflykt till härliga Falsterbo med syster med familj. Ett hett cafétips för dig som har vägarna förbi Skanör är Aldo som serverar suveränt kaffe.

fredag 14 augusti 2009

Halvfabrikat

Jodå, även en matintresserad bloggare som jag stoppar i sig halvfabrikat då och då. Idag blev det Blå Bands Kantarellsoppa och knäckebröd. Hur mycket jag än försökte piffa soppan (salt & peppar) smakade den bara konstgjord och illa. Men hur gott kan det egentligen bli av ingredienserna vatten, grädde, förtjockningsmedel, jästextrakt och kantarellpulver 0,5%? Ugh, säger jag bara.

Bröllopscupcakes

När jag var på min vän Angelicas bröllop förra helgen bjöds det istället för tårta på ett bord fullt av söta cupcakes. Mycket roligare och godare än den traditionella bröllopstårtan tycker jag!

torsdag 13 augusti 2009

För citrusälskaren

Min sambo är vad jag brukar kalla en riktig juicesnobb. Därför passade jag på att köpte en citruspress till honom när han fyllde år nyligen. Utifrån prestranda och design föll valet på en Tefal. 1 1/2 grapefrukt räcker till ett stor glas juice - perfekt till helgfrukosten.

tisdag 11 augusti 2009

Mumsig sallad

Här kommer ett fräscht salladstips - en egen variant av grekisk sallad. Tillagningstid: 5 min.

Häll upp en påse blandad sallad på ett fat, jag gillar den som redan är sköljd så slipper man det mecket! Tillsätt tomater i skivor, avokadobitar, paprika i strimlor, kalamataoliver, lättkokta sockerärtor, smulad fetaost och rödlökringar. Ringla över en vinägrett gjord på god olivolja, vitvinsvinäger, salt och peppar. Garnera med basilikablad.

tisdag 4 augusti 2009

Vill ha

Jag har suktat länge men fortfarande inte slagit till på ett par Hunters. Hmm...fortsätter det regna så kanske..