torsdag 30 juli 2009

Nordbästskåne

Sofiero

Nils på krukutställning

Fisksoppa på Bryggan
Efter några dagar i Höganäs och på Österlen är jag nu tillbaks i Malmö. Det är allt gott att vara hemma och sova i sin egen säng igen. Innan jag lägger upp mina allra bästa Österlenstips kommer här några bilder från min vistelse från Höganäs/Helsingborg. Det blev som vanligt en utflykt till Sofiero slottspark, Nils tyckte inte det var lika kul att titta på blommor som vi vuxna. Fisksoppan på restaurang Bryggan i Höganäs hamn rekommenderas.


lördag 25 juli 2009

Lillebrors flädersaft

Flädersaft på sommaren, det finns nästan inget godare. Jag brukar vara bortskämd med mammas hemgjorda men i år har lillebror fixat saften. När får jag en egen flaska F?

Mölle krukmakeri & café

Nä men titta, solen tittar visst fram idag. Jag, storasyster och lilla Nils passade på och åkte på utflykt till Mölle. Här åt vi en mustig tomatsoppa på Mölles krukmakeri & café - ett ställe som jag verkligen vill rekommendera. Mölle är mitt absoluta favoritställe i Nordvästskåne. Don't miss it! Intill caféet kan man köpa finfin keramik, jag köpte med mig soppskålarna hem, vilka med stor sannolikhet kommer att pryda bloggen framöver.

fredag 24 juli 2009

Svalkande sommardrink

Nu verkar det förvisso som Sverige har gått in i lågtryck, men solen dyker förhoppningsvis snart fram igen. Efter en varm dag på stranden svalkar denna enkla vindrink gott. Till en bringare behöver du:

knappt en flaska torrt vitt vin
1/2 citron
1 dl koncentrerad flädersaft, hemmagjord är godast!
2 dl mineralvatten
färsk mynta eller citronmeliss
isbitar

Skär citronen i bitar och lägg den i en bringare. Fyll på med saft, vin och mineralvatten. Rör om. Tillsätt örter och isbitar. Servera genast.

Inlägg 200

Grön curry med färsk koriander i masse

Smör och kantareller mmm..
Bloggen får prydas med grön curry och smörstekta kantareller i inlägg nr. 200. Tiden går fort när man har kul! Igår åt jag årets första kantareller. När det gäller kantareller tycker jag inte man ska konstla till - smörstekta på en brödskiva är godast. Jag brukar steka brödet i lite smör och rispa över vitlök. Till huvudrätt serverade C en utsökt grön curry med kyckling och krispiga grönsaker. Nu blir det strax popcorn.

onsdag 22 juli 2009

Födelsedagsfirande

Havskatt på Långedrag Värdshus

Mumsig lunch hos N & J
Igår fyllde min T 31, vilket vi självklart firade med påmpa och ståt. N & J bjöd på en fantatisk lunch bestående av spenatpaj (så god, måste få receptet), italienskt kallskuret, buffelmozzarella och sallad. På kvällen bjöds vi på middag på Långedrag Värdshus, ett ställe som jag verkligen kan rekommendera. Själv valde jag havskatt med potatis- och skaldjursfylld canneloni, utsökt! Tack för en härlig dag!

Resultatet

Och såhär blev resultatet. Nils doptårta fylldes med sockerkaksbottnar, hallonmousse, vaniljkräm och chokladsmörkräm, täcktes med vit sugarpaste och dekorerades med prinstema. Jag får nog öva ett tag innan jag når samma nivå som tårtan på bilden i tidigare inlägg men kul hade jag.

fredag 17 juli 2009

Semester & tårtbak

Nu väntar äntligen två veckors härlig semester, YES, YES, YES! Känner att den är välbehövlig. Imorgon bär det iväg, först till Höganäs där födelsedagskalas och dop väntar, därefter Västkusten igen, med massor av avkoppling. Men ikväll bakas det tårta för fullt, görs dekorationer, presenters förbereds, vi ska hinna skåla in semestern i bubbel på balkongen, packa, äta hämtthai, ingen tid att laga mat här. Vad gör du på din semester?

Dille på krämer

När jag ändå är i farten. Och eftersom jag älskar krämer. Favoriten heter pH5 Lotion från Eucerin. Prisvärd och bäst, du hittar den på apoteket.

Blondes have more fun

Jag måste passa på och rekommendera alla fakeblondiner en för mig oumbärlig produkt på sommaren. Sol och salta bad är ingen höjdare för ljusa slingade hår kan jag meddela. Själv gick jag direkt från frisörstolen till en veckas solande på Västkusten för några veckor sedan och kom hem med gult (!) hår. "Vad du är blond", sa en del vänner men nja, den gick jag inte på. Silvershampo från Lóreal fixade mitt hår på ett kick. Och en sak till, köp inte frisörshampo hos frisören, det är oftast mer än halva priset på lookfantastic.com och då du får hem varorna inom en vecka.

torsdag 16 juli 2009

Viktigt uppdrag

På söndag döps systersonen och jag har fått ett viktigt uppdrag, nämligen att baka en tårta. Jag har nog bakat max 3 tårtor i mitt liv och är ärligt talat lite nervös för hur jag ska få ihop något liknande som på bilden. Well, jag skulle kunna lägga ribban lägre, men efter att ha surfat doptårtor i flera veckor vill jag verkligen få till den där perfekta tårtan. Nu har jag köpt en skum tårtbotten från Eldorado och sugarpaste (som alla proffs använder istället för marspian) i specialbutiken - ikväll ska jag övningsbaka! På söndag får ni (nog) se resultatet. Obs! Bilden är lånad härifrån.

I syndens näste

Det här med att tänka på vad man stoppar i sig och följa GI-metoden är ju bra men inte alltid så himla kul. Ibland får man synda. Riktigt synda. Därför passade jag på att trycka i mig en halv burk Ben & Jerry's New York Super Fudge Chunk igårkväll. Jag älskar glass med grejer i. Ju mer knapriga nötter, fudgebitar, kakbitar och chokladkross, desto godare. Förutom att äta glass såg jag en riktigt bra film, Changeling med Angelina Jolie. Filmtips!

tisdag 14 juli 2009

Vive La France!

Paris i februari, 2009
Idag är det Frankrikes nationaldag och icke heller att förglömma Vickans födelsedag. Även min mormor vad född den 14 juli, och hon var alltid så härligt stolt över att dela födelsedag med Kronprinsessan! Det är ju alltid kul med teman så ikväll blir det middag med en vän i Frankrikes tecken - kycklingsalladen som jag tänkte göra kallar vi Le salad de poulet och till efterrätt blir det ostbricka. Fröken A står för att göra ett franskt vinval. Kolla in hennes trevliga blogg vet ja.

söndag 12 juli 2009

Morberg och brunsås

Så här såg kvällens middag ut. I bakgrunden: Per Morberg, grym på matlagning, jobbig i rutan eller vad tycker du? Ikväll överlät jag matlagningen åt sambon som betonar att han hade allt i såsen. Grädde, soja, peppar, honung, vitlök, lök, senap, citron, grapefruktjuice...etc. Till såsen blev det köttfärsbiffar, en favorit. Mycket gott var det. Nu ska jag skypa med världens bästa italienska vän, Silvia. Vi lärde känna varandra när vi båda bodde i Düsseldorf. En underbar vän. I miss you Sil!

Möhippa

Champagnefrukost med sommarens sötaste gubbar

I dansstudion fick vi välja ut en favoritoutfit

Fetasallad med nektariner, fin smakkombination

Ostfyllda champinjoner och gratinerade vitlökar
Igår var det möhippa för min vän Angelica. Vilken dag! Dagen startade med champagnefrukost i parken med en glad och överraskad Angelica. Därefter blev det jazzdans till Madonna, lunch på Epicuré (som måste byta ut sin otrevliga servitör!), Malmös godaste (!) glass på Drottningtorget, trekamp på lazerdome och middag på en mysig gård i Rörsjöstaden. Tack tjejer för en härlig dag och ett särskilt tack till er som planerat allt och bjöd på en fantastiskt god middag!


fredag 10 juli 2009

Thai, OH THAI!

Är det någon mer än jag som kan få plötsliga cravings efter thaimat? Det var syrran som ringde mig på jobbet imorse och frågade efter recept på en god curry. Vi snackade olika recept en stund och sen insåg jag att jag var lika sugen på curry. Eftersom jag fortfarande tänker GI hoppade vi riset ikväll men faktum är att curry klarar sig lika bra utan ris, det funkar som en gryta. Tyvärr kan jag inte ange exakta mått på vad jag använde eftersom allting blev lite hipp som happ. Här kommer ingredienserna i alla fall. Man får smaka av kryddorna (chilin, fisksåsen, ingefäran), det är inte helt enkelt att få till den där typiska thaismaken.

Thaigryta
4-6 portioner

3 stora kycklingfiléer, skuren i strimlor
1 gul lök, hackad
svamp, skuren i bitar
1/2 zuccini, skuren i tärningar
1 gul paprika, skuren i stora bitar
en bit färsk ananas, i stora tärningar
riven ingefära
hericot verts
broccolibuketter
pressad vitlök
1 burk kokosmjölk
kycklingbuljong 2-3 dl
1/2 msk fisksås
1 pressad lime
riven ingefära
Canderel strö
chiliflakes
chilipulver
röd currypasta
sesamolja

Bryn svamp och lök utan att den får färg. Lägg över i en stor gryta. Bryn kycklingen i 1 min på hög värme i sesamolja utan att den blir färdig. Lägg över i kastrullen. Tillsätt koksmjölk, buljong, paprika, zuccini och kryddor. Låt småputtra några minuter, tillsätt sedan hericot vert och broccoli. Slutligen, häll i ananas och låt bli varmt. Servera med cashewnötter, rostade och kryddade med chilipulver och salt.

Picnic

Syster Jessica och Martin överraskade oss med picnic i Ålabodarna häromkvällen. Jag passade på att gosa med finaste Nils. Jessica hade lagat tomat- och chêvrepaj - mums!

tisdag 7 juli 2009

Linssoppa


Jag var sugen på soppa ikväll trots värmen. Jag tittade runt efter lite inspiration i diverse matbloggar och kokböcker innan jag hittade ett eget recept i min gamla receptbok: Världens godaste linssoppa, påhittad i Düsseldorf mars-2007. Det visade sig att mina gamla anteckningar fortfarande gör en god soppa. Världens godaste vågar jag inte kalla den men den blev bra god. Låt inte den långa kryddlistan avskräcka, det funkar att improvisera med de kryddor man gillar och har hemma.

Carolines linssoppa
4 port.

2 dl röda linser
lantbuljong
1 gul lök, grovt hackad
5 vitlöksklyftor, pressade
3 morötter, skurna i bitar
Kryddor: curry, garam masala, spiskummin, örtsalt, chilipulver, paprikapulver, chiliflakes
2 st lagerblad
2 tsk Canderel strö
1 burk krossade tomater

Bryn löken och morötterna i olja. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka 15 min. Mixa med mixerstav. Låt soppan koka upp, salta och peppra. Servera med en rejäl klick creme frâiche och ringla lite olivolja över.



Färgklickar i köket


Leila Lindholm brukar alltid ha så fina förkläden i rutan när hon bakar alla sina smaskigheter. De flesta av Leilas förkläden kommer från Cath Kidston och kan beställas här. Synd bara att frakten kostar lika mycket som förklädet. Ett annat färgglatt röd- och vitprickigt förkläde tipsade Helt underbart om. Jag tror nog att jag ska beställa det i sommarpresent till mig själv.

måndag 6 juli 2009

Grillad

Den lilla portionen..
Som ni nog har noterat älskar jag grillat. Min senaste craving är hemgjorda, grillade hamburgare. Eftersom vi bor i lägenhet är det inte så enkelt att grilla men med vår nya grillpanna i gjutjärn från Skeppshult kan man åtminstone få grillsteck på burgarna. Ikväll bjöd T mig på mumsiga hamburgare gjorda på oxfärs, dijonsenap, torkad chili och ett ägg. Till burgaren blev det grovt bröd, stekt ägg, fetaost och sallad. GI och supergott.

söndag 5 juli 2009

Söndagsångest

Jag lyckades verkligen tajma in min första semestervecka vädermässigt. Efter 10 dagar på Orust är jag nu tillbaks i Malmö och jobbångesten så här på söndagkväll är tung vill jag lova. Jag ska förvisso inte klaga för den senaste veckan har varit alldeles, alldeles underbar. Nu är det två veckors jobb som gäller sen väntar ytterligare två veckors semester. Den som väntar på något gott..

Ikväll låter jag havskräftorna och räkorna från igår pryda bloggen!