söndag 31 maj 2009

Sommarmat

En klassisk räkmacka med avokado



Sparris får en kort omgång i pannan


Citronlax med primörer


Dåligt uppdaterat de senaste dagarna, jag få allt ta och bättra mig. I mitt huvud finns massor av bloggmaterial och i kameran likaså men just nu får ni hålla till godo med fredagens laxmiddag i bilder. Tack Carolina för de fina bilderna! Recept kommer senare.

lördag 30 maj 2009

Nyshoppat

Nyss hemkommen från en härlig shoppingdag på stan med mig själv som sällskap. Malmö City var minst sagt fullproppat av glada, shoppingsugna svenskar och danskar. Själv kom jag hem med en aprikos sommarklänning från Zara, lite nytt smink och rosa pioner. Eftersom jag råkar vara mycket inne på korall och aprikos just nu blev det ett aprikosfärgat mineralrouge från MAC (som gör de absolut bästa rougen enligt mig och då har jag testat många (!)), ett ljusrosa läppglans från Clarins och ett aprikosfärgat lack (Hong Kong) från Mavala. Allt ska på redan ikväll! Ha en skön lördagkväll!

onsdag 27 maj 2009

Tjohoklad

Just nu står den här smeten och blir till något gott i ugnen. Blir det bra kommer receptet senare. Och ja, det är något av en kaloribomb.

Lammfärsbullar & Zara

Idag har varit en helt vanlig dag. Allt var som vanligt förutom att jag även idag kom iväg till stan för lunch med en vän. Jag och Annika hamnade på Spot och jag valde spagetti med tomatsås och lammfärsbullar - trevligt men knappast en kulinarisk upplevelse. Då jämför jag med Epicuré där de serverar världens bästa Lady och Lufsen spagetti. Extra piff på dagens lunch satte besöket på Zara där jag hittade ett par grymma kortare ljusa jeans med dragkedja nedtill. Det är nog tur att jag inte lunchar på stan varje dag..

tisdag 26 maj 2009

Lunch på stan!

Idag har jag fått mig en lyxlunch ska ni veta! Bulgursallad med kokos och lime-marinerade räkor och kräftstjärtar på Njutbart i Malmö. Lyxigt värre för oss som annars sitter med lunchlådan utanför stan varje dag. Jag hann dessutom införskaffa ett nytt nagellack, ett bubbelgumsrosa från Mavala. Nu är jobbpausen slut.

lördag 23 maj 2009

Kajakpaddling

Ikväll har vi paddlat kajak. Kajakpaddling är bland det bästa jag vet. Tyvärr blåste det bra mycket så vi tog bara en kort tur. Efter paddlingen satt vi kvar på klipporna och drack rosébubbel. Strax ska jag tända grillen och grilla entrecoté och majskolvar. SYND att man måste åka hem imorgon.

Sockerkick

Dagens frukost blev pannkakor med färska jordgubbar. Mums! I avsaknad av morgontidning läste jag en utgåva från 1990 (!) av Damernas Värld. Ha ha, my God vad modet ändras! Nu ska jag ta på mig gummistövlarna och gå ut på upptäcktsfärd. See you later.

fredag 22 maj 2009

P2 och grillad lax

Nisses grymma bandare

T grillar

Primörer
Jag och T har just avnjutit färsk, grillad lax med citronglacerade primörer. Dagen har gått i inga kravens tecken. Härliga bilturer, lunch i Mollösund, budgetshopping i någon hemsk outlet á la Ullared där vi hittade både stormkök (!) och liggunderlag, Muminbyxor till systersonen Nils och mormors bakform. Tillbaks på Råssö lyssnar vi på P2 på Nisses klenod, eldar i brasan och njuter av att bara vara.

Tyvärr fungerade inte båten som vi hoppades men efter ett antal telefonsamtal med lokala fixare hittade vi någon som kan ge oss tillbaka utombordaren i nyskick inom en vecka. Den som väntar på något gott...

Nu blir det jordgubbar, vin och kortspel.

torsdag 21 maj 2009

Middag på Meet

Vi startade vår Bästkusten-tur med en kväll i Göteborg. Vi passade på att testa en av Göteborgs nyaste restauranger, Meet. Just det, en köttrestaurang. Jag var mest begeistrad över förrätten; vit och grön sparris med grillad parma och hasselnötsvinegrette. SÅ gott och inspirerande, detta ska jag testa att göra hemma. Även fikon- och hasselnötsbröd med chêvrekräm var en höjdare. Tack Cx2 för en trevlig kväll.

Bästkusten


Hallå bloggen från Bästkusten eller närmare bestämt Orust. Här ska jag spendera fyra lata dagar i Juicyställ, lapa sol, läsa böcker, paddla kajak, åka båt och bara ha det gott. Innan vi lämnade Göteborg i morse passade vi på att inhandla färska räkor och laxkotletter på Feskarbröderna (kanske Ggb:s bästa fiskebutik). Snacka om torsdagslyx. Nu när äntligen 3G funkar här lovar jag att bjuda på lite tätare blogguppdateringar i helgen. Ha en skön kväll!

söndag 17 maj 2009

Citronkyckling med tomatsås

Hej! Idag borde jag tagit en tur till ICA Maxi jag orkade bara inte. Istället blev det frys- och kylrester: kyckling med citron och rosmarin, råris och het tomatsås. Gott, enkelt och nyttigt. Örterna är från balkongen.

Tomatsås:
Koka ihop en burk tomatkross, 2 klyftor vitlök, 1 msk honung, en skvätt vitt vin, torkade kryddor (dragon, basilika, rosmarin) och 1 tsk chili flakes. Servera med färsk basilika.

Kyckling:
Skär 2 kycklingfiléer i bitar. Bryn i en stekpanna. Grädda tillsammans med rivet citronskal, pressad citron och en skvätt olivolja i ca 15 min i 200 grader. Skär den pressade och rivna citronen i bitar och låt gratinera mellan kycklingbitarna. Servera med råris. Jättegott, sunt och enkelt!

Inspirationskällor

Jag bara älskar mat- och modemagasin. Jag läser mängder av matmagasin varje månad och det är just där jag ofta hittar inspiration till matlagning. Här är några av mina absoluta favoriter:

Allt om mat: en klassiker som fortfarande inspirerar!
LagaLätt: enkla recept, lite nyttigare.
Mat & Vänner: ett glassigare matmagasin med intressanta reportage och mer avancerade rätter - perfekt läsning om man vill hitta inspiration till festmat.

lördag 16 maj 2009

Äggröra

Äggröra har en given plats på mitt frukostbord på helgerna. Många verkar endast äta äggröra när det serveras på hotellfrukostar men jag lovar att det är hur enkelt som helst att lyckas med egen - och det smakar så mycket godare än hotellens!

Äggröra
1 stor portion

2 ekologiska ägg (för smakens (!) & kycklingarnas skull)
en skvätt grädde el. mjölk
1 msk smör
örtsalt

Vispa samman ägg och mjölk i en skål. Smält smör i en kastrull på låg värme och häll i äggröran. Låt äggröran stelna långsamt, på låg värme, rör hela tiden med trägaffel. Ta den från pannan så fort den börjar få din favoritkonsistens. Salta efter behag. Tips: variera och rör i färska örter.

Rejer

Att jag gillar att pilla färska räkor en fredagkväll är ingen nyhet här i bloggen. Igår köpte vi med oss rejält av den varan och cyklade ner till Limhamn och hälsade på vännerna. Hur trevligt och mysigt som helst. Ha en skön lördag!

torsdag 14 maj 2009

Shopping

Eftersom det blev tacos till middag blir det lite modebloggning ikväll istället. Tacosreceptet hittar man på påsens baksida! Såg till min glädje att hm.com hade detta halsband kvar i webshopen, och jag som letat runt i varenda HM-butik den senaste tiden. Jag tyckte det kändes lite löjligt att lägga en ynka beställning på 79,90 så jag passade även på att klicka hem en slapp blåvitrandig skjorta. Nu ska jag nog ta en tur längs Ribban med Karin.

Rabarber, rabarber, rabarber

Det här står och puttrar på spisen just nu - resterna av Angelicas goda rabarber som nu ska bli en kräm. Enklare kan det inte bli. Kräm måste vara en underskattad efterrätt. Måste förresten fråga mamma om hennes recept på jordgubbskräm - ljuvligt god!


Rabarberkräm

3 stora rabarber
1 1/2 dl socker
saft av 1/2 citron
1/2 vaniljstång


Skala och skär rabarbern i bitar. Koka ihop alla ingredienserna på låg värme i en kastrull, tar ca 20-30 minuter. Servera med mjölk.

OBS! Detta blev två ynka portioner så gör du till fler - dubbla eller flerdubbla receptet!

onsdag 13 maj 2009

Rabarberpaj

Igår hade vi några vänner över på middag. Jag är lite stolt över mig själv för inom loppet av en timme hann jag både handla och slänga ihop en god viltlasange! Lasagnen gjorde jag ungefär såhär men denna gången använde viltfärs istället för älgfärs. Till efterrätt använde jag de rabarber som Angelica gav mig från sin trädgård i fredags och gjorde en klassisk smulpaj med rabarber. Pajen serverade jag med Milda vaniljvisp.

Rabarberpaj
3 stora rabarber, skuren i småbitar
2 dl socker

125 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl fiberhavregryn
1 dl råsocker
2 tsk bakpulver
kanel

Blanda ihop de torra ingredienserna med smöret. Enklast är att använda fingrarna. Lägg rabarberna i en pajform och strö över sockret. Strö över riktligt med kanel. Häll över smuldegen och grädda i 175 grader ca 20 min.

söndag 10 maj 2009

Bästa tjejkvällen!


I fredags var det som sagt tjejkväll hemma hos mig. Tack tjejer för en alldeles fantastiskt kul, tjejig kväll! Till efterrätt bjöd jag på dessa söta små cupcakes - jag använde Leilas recept men färgade glasyren med gul karamellfärg och dekorerade med blå vallmofrön och röda vinbär. Resten av menyn kommer imorgon för nu ska jag slänga mig framför tv:n. Nighty!

Het kyckling med rödbetor och stuvad spenat-savoy

Middagen var värd att vänta på vill jag lova. Jag skar kycklingen i mindre bitar och marinerade den i 1 1/2 h i chili flakes, honung, japansk soya, olivolja, salt och peppar. Till kycklingen serverades färska kokta rödbetor och stuvad spenat och savoykål.

Så här gjorde vi stuvningen:
Skär kålen i bitar. Fräs den tillsammans med fint hackad gul lök och spenat i lite smör. Tillsätt pressad vitlök och grädde. Låt koka ihop någon minut. Salta och peppra.

Finaste Nils


Idag har vi haft en riktig sommardag i Malmö. Jag och T hittade en egen brygga på Ribban där vi tillbringade hela eftermiddagen. Jag tog även årets första dopp, vilket var förbaskat kallt, 13 grader, brrrrr... Nu blir det snart en sen middag om rödbetorna någonsin behagar att bli klara. På menyn står rödbetor, stuvad spenat och chilimarinerad kyckling.

Och förrsten, här ser ni min nya lilla kärlek, finaste Nils. Så fort jag hinner gosar jag med systersonen.

fredag 8 maj 2009

Tjejkväll!

Wiiiii, ikväll är det tjejkväll hemma hos mig. Sambon är portad och endast tjejer är välkomna. Vad som står på menyn avslöjar jag imorgon, då en del av gästerna kanske tittar in här under dagen? Glad FREDAG allihopa!

Äntligen är den min

Egentligen hade jag köpstopp. Men jag har ju drömt om dem länge nu. Nu står två av dessa fina skapelser hemma i vardagsrummet. Chair one.

måndag 4 maj 2009

Lavendelmjölkigt bad

Här kommer ett avkopplande måndagstips: tappa upp ett hett lavendelbad (Weledas lavendelmjölk är underbar), kladda på en ansiktsmask (min favorit är Dermalogicas multivitamin power recovery masque), släck ljuset och tänd några värmeljus. Ett "må-bra" tips i alla tidningar nuförtiden men det funkar ju faktiskt.

Vuxenvarning?

För bara några år sedan tillbringade jag valborg i stadsparken i Lund, för att sedan dra vidare till champagnegalopp på nationen (som numera tydligen är förbjudet??), för att därefter sova några timmar, för att därefter festa vidare natten lång. Nuförtiden ägnar jag min tid åt att odla på balkongen. Tänk så fort det kan gå. Till vuxenlivet. I balkonglådorna trängs murgröna, blå och vita penséer, gula blommor (sort?). I lerkrukor har vi med spänning lyckats odla stricklingar som ska bli ruccola, spenat, rödbetor, basilika, persilja, gräslök... Favoritbutiken just nu heter inte Spirit utan Plantskolan Paletten (i närheten av Mobilia). En fantastisk trädgårdsbutik med personal som brinner för plantor mer än för försäljning. Bor du i Malmö, åk dit och insup äkta trädgårdsglädje.

Tillbaks till vardagen

Idag var det dags att komma tillbaks till vardagen igen efter en lång härlig valborgshelg, tillbringad i Åhus i goda vänner lag. En av helgens kulinariska upplevelser måste ha varit den där spruckna, grillade korven under kanotpaddlingsturen i Ivösjön. Eller den varmrökta laxen med perfekt kokt sparris och romsås. Tack vänner för en härlig och väldigt avkopplande helg.

Efter för många pommes frites på Gran Canaria tänkte jag nu köra lite GI i veckan. Jag kunde förvisso valt att springa vårruset här i Malmö ikväll istället... Hursomhelst, ikväll blev det köttfärsbiffar med fetaost och timjan, ångkokt broccoli, sallad och en sås på gräddfil, vitlök, chili och timjan. Tipsigt mitt-i-veckan middag.