torsdag 30 april 2009

Gran Canaria - kulinariskt?

Jag har varit lite dålig på att uppdatera den senaste veckan. Faktum är att jag med ljus och lykta letat efter ett det kulinariska Gran Canaria men utan vidare framgång. Oj, vilket skräp till matupplevelser. Den som gillar goda middagar ska nog välja ett annat resmål. Men så var det ju heller inte semester jag var på utan konferens. Lyckligtvis hann vi med en hel del sol och bad också. Det godaste jag hittade i matväg var färska croissanter och drickyoghurt med smak av kokos, mums. Varför finns inte kokosyoghurt i Sverige tro?

Tillbaks i Sverige väntar en härlig valborgshelg. Happy valborg!

torsdag 23 april 2009

Moster på Gran Canaria

Hej säger jag från solstolen på Gran Canaria! En vecka framåt är det sol, bad och konferens som gäller. Ibland är livet extra fint - för några timmar sedan fick jag veta att jag blivit moster till en liten kille. Välkommen till världen söta lilla du, vi ses om några dagar! Grattis J&M!

tisdag 21 april 2009

Draknästet

På torsdag kl 21.00 i SVT1 startar en ny serie, nämligen Draknästet som är en svensk version av BBC-succén Dragon's Den där entreprenörer får chansen att övertyga framgångsrika investerare att finansiera affärsidéer. Två vänner till mig, bröderna Schildfat är först ut att övertyga drakarna. Själv kommer jag att försöka titta från Gran Canaria. Hampus och Tobias - lycka till!

måndag 20 april 2009

Kålfrälst

Att då och då planera in en oplanerad helg gillar jag. Ofta är det så enkelt att boka in kalendern flera veckor i förväg. Helgen som just har gått var just en oplanerad och spontan sådan. I lördags serverade jag några vänner vad ni ser på bilden - entrecote med massor av goda tillbehör; tomat/mozzarella, lättkokt sparris med hembakade tomater, knaperstekt bacon och riven parmesan, en blandad sallad och det bästa av allt - smörfräst savoykål med smak av vitlök och citron. Jag är egentligen inte någon kålfantast men efter att ha blivit bjuden på något liknande hos vänner i Götet på påskafton (tack Maddie - du är en fantastisk kock) blev jag kålfrälst. Smörfräst savoy passar till det mesta.

Smörfräst savoykål

Skär kålen i mindre bitar och förväll den i buljong. Låt den rinna av innan du fräser den i lite smör tills den mjuknat. Tillsätt grädde och låt koka ihop. Blanda i fint hackad vitlök, rivet citronskal, salt och peppar.

torsdag 16 april 2009

Min nya cykel!

Karin heter hon. Visst är hon fin? Jag tog en provrunda längs Ribban ikväll och upplevde ungefär samma lyckorus som när jag var liten och fått min allra första cykel. Det här bli fin sommar.

onsdag 15 april 2009

En vän på besök

Ikväll har jag träffat en gammal gymnasiekompis, A. Verkligen roligt att återse en gammal vänskap som jag inte träffat på ett år (?) och prata om allt och ingenting. Tillsammans åt vi en underbart god sallad med mango, avokado, chili, lime, koriander och scampiräkor. En perfekt tjejkvällen.

Avokadosallad med chili- & vitlökstekt scampi

Blandad sallad ( t.ex. roman, spenat, ruccola, mangold)
2 st avokado
1 mango
solrosskott
olivolja
citron/lime
1 fint hackad chili
färsk koriander
scampi, frästa i olivolja, fint hackad chili och vitlök

Blanda chili, citron el. lime och olivolja till en dressing. Blanda salladen, häll över dressingen och toppa med scampi.

tisdag 14 april 2009

Muffinaddict

För inte så längesedan bloggade jag om mina hälsomuffins med smak av kanel, kardemumma och äpple. Ikväll testade jag en annan variant av hälsomuffins med mosad banan. Perfekt att mumsa på en vardagskväll framför tvn.

Bananmuffins
12 st

1/2 dl havrekli
1/2 dl linfrö
knappt 3 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk bakpulver
salt
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2/3 dl råsocker
2 ekologiska ägg
1/2 dl olja (jag använde smaklös risolja)
2 mosade bananer
1 dl filmjölk

Blanda havrekli, mjöl, linfrö och kryddor i en bunke. Vispa ägg och socker poröst i en skål. Häll försiktigt i olja, mosad banan och filmjölk. Blanda mjölblandningen med äggsmeten och häll upp i muffinsformar. Strö över lite havregryn och linfrö på toppen. Grädda i 225 grader ca 15 min.

Och resultatet..

..ser ni här. Himmelskt goda ugnstorkade tomater. Måste, måste testas av alla som tittar in i bloggen. Tar en stund i ugnen men sköter sig själva. Passar som tilltugg, på bruscetta, i sallader, på mackan, ja till typ allt.

Gör såhär: Skär 1 kg kvisttomater i klyftor. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Häll över god olivolja, strö över flingsalt, nymalen svartpeppar och riktligt med hackad timjan (1 kruka blir bra). Grädda i 150 grader i ca 2 timmar.

måndag 13 april 2009

I ugnen just nu...

..ska ett kilo kvisttomater gratineras i några timmar för att bli vad jag kallar semitorkade - som soltorkade men saftigare. Resultatet kommer senare.

Nytt i köket

Jag passade på att köpa en påskpresent till mig själv i år, nämligen dessa somriga tallrikar från Mateus. Jag är riktigt nöjd med mitt inköp, tänkt vad fint att servera sallader på i sommar. Igår provåt jag på dem - stuvade makaroner och hårt stekt falukorv och mycket ketchup, mums filibaba, lika gott som när man vara fem år. Tips till den bloggläsare som blir sugen, för bästa stuvningen funkar gammeldags idealmakaroner från Kungsörnen allra bäst. Låt dem koka på låg värme i standardmjölk, en klick smör och salt. Nu blir det fotbad på balkongen.

fredag 10 april 2009

Glad påsk

Har just landat i Götlaborg för att fira påsk. Glad påsk på er alla!

tisdag 7 april 2009

Beach 2009

Beach 2009 närmar sig med stormsteg och därav en något mer hälsoinspirerad blogg. Om två veckor bär det av på konferens till Gran Canaria och den där bikinin känns ännu inte helt bekväm. Idag införskaffades nya träningsskor på löplabbet - nu ska det tränas! Någon som har tips på hur man trimmar figuren på två veckor förresten!?

måndag 6 april 2009

Rügen i bilder








I helgen var jag, T och "svärisarna" på Rügen. Det är ingen hemlighet att jag gillar Tyskland och Rügen är verkligen inget undantag. Ön i norra Tyskland (fd. Östtyskland) bjuder på en kompott av vackra landskap, kritvita stränder, påtaglig andravärldskriget historia, betongruiner, rejält tilltagna tyska bakverk (!) och fantastiskt god fisk och skaldjur. Jag rekommenderar verkligen alla att uppleva Rügen. Att åka off-season som vi gjorde är bra för då slipper man de värsta turistboomarna.

När kylskåpet nästan är tomt..

..kan man oftast ändå slänga ihop något gott med lite kreativitet. Ägg är alltid bra att ha hemma, då kan man på fem snabba slänga ihop en omelett med annat som finns i kylen. Ikväll stekte jag en omelett på 2 ägg, en skvätt vatten, salt och peppar. Till den fräste jag zuchini, paprika, spenat och kryddade med timjan. Sedan hackade jag lite rökt skinka över. Inte bara snabbt utan även nyttigt - sånt gillar jag.

torsdag 2 april 2009

Klassiker

Biff stroganoff måste tillhöra gruppen underskattade klassiker. Jag är uppvuxen med mamma Ingers biff stroganoff och har nog inte ätit rätten på minst 10 år. Ikväll testade jag att göra denna gamla ryska (!?) klassiker själv. Enkelt och gott. Nästan lika god som mammas.

Biff stroganoff

strimlat oxkött
champinjoner
fint hackad gul lök
matlagningsgrädde + lättmjölk
tomatpuré
dijonsenap
kinesisk soja
salt, peppar,

Serverades med råris och lättkokta sockerärtor.

Fräs lök och svamp. Bryn sedan köttet. Blanda allt i en stekpanna eller gryta och tillsätt övriga ingredienser. Låt småputtra.

Fredagstipset

Det absolut godaste och enklaste som jag kan tänka mig en fredagkväll är räkfrossa. Det må låta hur svennigt eller parigt som helst - jag bara älskar att pilla räkor (pilla=skånsk-danska) och dricka ett glas gott vitt. Under min singeltid brukade jag och Ulrika sysselsätta oss med räkpillande när vi var trötta på utesvängen. Tack Ulrika för alla våra räkkvällar!