tisdag 31 mars 2009

Hälsomuffins

Min kamera är borta. Alldeles borta. Tänkte i alla fall ge er mitt goda recept på lite nyttigare äppel- och kanelmuffins. Utan bild får det bli men låt inte det hålla er borta från att prova receptet!

Hälsomuffins
12 st

2 ekologiska ägg
1 1/2 dl råsocker
50 g smör, smält
1 1/2 dl lättmjölk
3 dl fullkornsvetemjöl
1/2 dl hela linfrön
en nypa salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 äpplen, skivade i små klyftor
1/2 tsk kardemumma
1 msk kanel
en nypa råsocker
en nypa hela linfrön

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och smöret. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör i mjölblandningen i äggsmeten och fördela i muffinsformar. Doppa äppelbitarna i kanel och fördela dem i muffinsen. Strö över lite råsocker och linfrön. Grädda i ca 15 min.

Hej bloggen!

Jag vill bara tala om att jag lever och äter som vanligt. Jag har glömt min kamera hos en vän men ska fixa hem den snarast så att jag kan visa er allt gott jag lagat/ätit den senaste veckan. Skaldjursfrossa, skaldjursfond, grillade revben american style m.m. Nu blir det strax lunch på IKEA. So long!

söndag 22 mars 2009

Lördagsbak




Kapten H kom på besök igår och då passade jag på att baka en kaka. Mjuk pepparkaka är en absolut Carolinefavorit. Att baka är för mig terapi - jag älskar att mäta upp, blanda, vispa och se vad som händer i ugnen. Filmjölken gör kakan saftig och god men mjölk funkar också bra. Följ receptet och titta på mina pedagogiska bilder.
Mjuk pepparkaka
2 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk stött kardemumma
1 1/2 dl filmjölk (mjölk funkar också)
100 g smält smör
Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa med form med ströbröd eller kokosflingor. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och kardemumma i en skål. Rör försiktigt ner mjölet i äggblandningen. Häll i filmjölken och till sist smöret. Häll i en form och grädda i 175 grader 40-50 min.

fredag 20 mars 2009

Våren är här!

Våren är här. Äntligen. Som vi har väntat. Detta är en av anledningarna varför Skåne är absolut bäst - hit kommer våren först! Vad är väl då vårigare än en jeansjacka!? Veckans shoppingfynd är denna jeansjacka från Crocker (JC). Sist jag köpte Crocker var jag väl 15 och jag kan erkänna att jag nästan kände mig lite gammal där inne på JC. Jackan har just den slitning som jag har letat för och för 499 pix blir den din. Modebloggigt idag. Nu ska jag strax laga kycklingfilé med ingefära och cashews, blir det gott lägger jag in receptet imorgon. Nu är det FREDAG!

torsdag 19 mars 2009

Dagens Muffin


Dagens Muffin är en enda stor sajt för alla muffinsfantaster. Här hittar du flera hundra recept på muffins i alla former - frukostmuffins, matiga muffins, söta muffins, Cupcakes, ja alles. Tanken är att man själv också ska bidra med sitt favoritrecept. Mmm, jag blir så sugen på att ta på mig förklädet och dra igång muffinsbaket. Polly Cupcakes som synd på bilden ovan - yummy säger jag.

Vitaminbluff?

Om man inte orkar äta fem frukter om dagen kanske detta är en alternativ vitaminkälla - vitaminvatten? Nja, jag tror inte det men gott var det. Enkel, snygg flaska, ordet Vitamin på etiketten och smaken citrus/fläder - perfekt att klunka i sig en eftermiddag på stan när man vill känna sig fräsch och redo för att prova H&Ms nyinkomna bikinis! Nä, jag går inte alls på marknadsföring.

söndag 15 mars 2009

Räkor på riktigt

Räkor från Västkusten. Visst har de något visst? Tidigare nöjde jag mig med frysta räkor men sedan jag föll för en viss Göteborgare är jag hooked - jag erkänner mig själv som räksnobb. Nu börjar Parlamentet.

Kommer ni ihåg den?

Flygande Jacob -festmat a la åttiotalet! Grillad kyckling, italiensk salladskrydda, vispgrädde blandad med chilisås, banan, knaperstekt bacon, jordnötter och ris. Denna klassiker bjöd min vän Anna på i fredags. Tack Anna, jättegott!

Söndagslunch

Idag hade vi en härlig familjelunch på Brogatan. Jag åt en stor fisksoppa, mmm...

tisdag 10 mars 2009

Sötpotatissoppa med tomat och linser

Ikväll gjorde jag denna goda soppa för andra gången. Den ska tydligen göra mig lugn. Superenkel att göra, smal och jättegod.

måndag 9 mars 2009

Nyttig thaiwok

Idag är det måndag och då får jag oftast ett måste-äta-nyttigt ryck. Jag blev inspirerad av ett viktväktarrecept som jag ändrade lite grann. Resultatet blev över förväntan. Självklart kan valet av grönsaker varieras. Räkor kan ersättas med kyckling.

Nyttig thaiwok
4 port.

250 g risnudlar
2 msk fisksås
2 msk tomatpuré
1 tsk Canderel strö (sötningsmedel)
saften av 1 lime
2 tsk sesamolja
150 g vitkål, strimlad
2 morötter, fint strimlade
1 ask böngroddar
6 salladslökar, skurna i långa strimlor
1 uppvispat ägg
175 g skalade räkor
25 g salta cashewnötter, hackade
1 tsk chiliflakes

Tillaga nudlarna enligt förpackningens instruktioner. Låt svalna. Blanda fisksås, tomatpuré, Canderel och lime i en liten skål.

Värm en wok eller stekpanna med olja. Sesamolja ger extra god thaismak. Lägg i nudlar och grönsaker. Låt allt fräsa på ganska hög värme ca 5 min. Skaka pannan och rör om under tiden. Tillsätt räkor och fisksåsblandningen och låt allt fräsa tills det är riktigt varmt. Rör i ägget och blanda väl. Servera i skålar och strö över chiliflakes och nötter.

Madame & Monsieur Croque


Historien om Croque Monsieur & Madame känner jag tyvärr inte till men det låter ganska jämställt. I Sverige kallar vi detta ost- och skinktoast men fransmännen ska som vanligt lyxa till det! Gissa vilken macka som är Madame...såklart den med stekt ägg! Mmm, smaskens!

Dagens budgettips

Kanske undrar du varför jag skönhetstipsar i en matblogg? Faktum är att försvarets hudsalva även går att steka i. Nu har denna gamla favorit äntligen kommit i ny, rosa och fin design. 17 kronor och den fina accessoaren blir din.

Bullar och outlet


I helgen var jag i mina hemtrakter och hälsade på familjen. Som jag alltid gör när jag är hemma i Höganäs, passade jag på att åka en vända till Höganäs outlet där man kan göra grymt bra fynd! För ovanlighetens skull hittade jag inget - eller rättare sagt, jag insåg att köksskåpen redan är fulla. På eftermiddagen blev det bullar från favoritkonditoriet Öresund i Viken.

fredag 6 mars 2009

Lyxiga Fauchon



Den som kommer till Paris får absolut inte missa lyxiga choklad- och delikatessbutiken Fauchon. Den perfekta presentbutiken om än till skyhöga priser! Jag kunde förstås inte låta bli att shoppa, men vad får jag avslöja vid ett senare tillfälle när presenterna är öppnade. Och ja, det är Carolines Favoriter in real på bilden.

torsdag 5 mars 2009

Chèvrefreak

Om du som läser bloggen inte redan har märkt det så är jag ett stort chévrefreak. Jag skulle nog kunna äta chèvre varje dag, eller nästan i alla fall. Allra godast smakar den gratinerad med riktligt med honung. Bilden illustrerar min första lunch i Paris och jag kan fortfarande känna smaken på tungan! Så enkelt och så gott - blandad sallad med gröna bönor, lätt soltorkade tomater, grillad skinka och chèvretoast med honung. Bake-off baguetter från ICA är jag inte vidare förtjust i men nu förstår jag äntligen hur riktigt god (!) baguette smakar. Mitt kulinariska Paris med Croque Monsieur, champagne, Escargot m.m. följer inom kort. Nu är det snart dags för Malmöhäng med tjejerna.

I love Paris

Som ni kanske har märkt har jag varit lite frånvarande här i bloggen. Anledningen är att jag har haft världens bästa helg - i PARIS. T gav mig den härliga överraskningen i fredags eftermiddag - en långweekend i Paris! Jag har naturligtvis en massa härliga bilder att visa men just nu får vår Moët -paus på La Fayette räcka.